Před 160 lety zastřelili u Jeleních vrchů posledního šumavského medvěda

14. listopad 2016

V pondělí 14. listopadu je tomu 160 let od okamžiku, kdy v tehdejším želnavském revíru na Prachaticku u Jeleních vrchů zastřelili posledního šumavského medvěda, přesněji řečeno medvědici. Lovu se v roce 1856 zúčastnilo více než sto lidí. Ránu, která drama ukončila, vypálil místní lesník Johann Jungwirth.

Událost dnes připomíná kamenný pomníček. „Když vycházíme z Ovesné, tak pomník je až za Jeleními vrchy. Od nich je to zhruba kilometr a půl a od hlavní trasy medvědí stezky je to asi třicet metrů,“ popisuje strážce Národního parku Šumava Richard Ramba.

Pomník je asi metr vysoký. „Tato část medvědí stezky, která vede kolem pomníku, se i v zimě udržuje jako běžkařská trasa. Rolbou se tu tvoří stopa, takže můžete k pomníku krásně na běžkách,“ dodává.

Přímo za posledním šumavským medvědem se můžete vydat do Hluboké nad Vltavou. Vypreparovanou medvědici mají v pobočce Národního zemědělského muzea Ohrada. „Ačkoli v několika českých muzeích můžete vidět posledního českého medvěda, ten autentický je tady u nás,“ ujišťuje ředitel Martin Slaba u vitríny s chlupáčem a s kulovnicí, která ukončila jeho život.

„Je to historicky podložené. Ta medvědice se dlouhou dobu pohybovala sama na pomezí Čech, Bavorska a Rakouska. Lesníci o ní věděli, a protože se báli, aby nebyla ulovena pytláky nebo aby nepošla, tak na ni v roce 1856 zorganizovali hon. Čekalo se na první sníh a na druhý pokus se skutečně podařilo medvědici ulovit,“ říká.

Událost prý byla docela dramatická. „Nejprve dva muži před medvědicí utekli, teprve až mladý lesník Johann Jungwirth ji zastřelil. Do konce života si jej za to lidé velmi považovali,“ připomíná Martin Slaba.

Medvědice poté byla s velkou slávou převezena na Hlubokou. „Na horním zámku byla večer při loučích pořádána taková slavnost a potom první správce tohoto muzea Václav Špatný medvědici vypreparoval. Zůstala zde na Ohradě, protože tehdy už muzeum fungovalo,“ vysvětluje Martin Slaba.

Vypreparovaného posledního českého medvěda, přesněji řečeno medvědici, mají v pobočce Národního zemědělského muzea Ohrada u Hluboké nad Vltavou

Medvědici i kulovnici si lidé mohou dodnes prohlédnout ve vitríně. „Ten preparát je dobrý, netrpí. Jedinou zvláštností je to, že jsem si vždycky myslel, že má původní krásnou barvu, ale není to pravda. Nedávno jsem se ve starých novinách dočetl, že v 60. letech byla v nějaké továrně v Ústí nad Labem medvědice přebarvena, takže teď má vlastně přeliv,“ prozrazuje ředitel muzea. I díky přelivu ale vypadá poslední šumavská medvědice velmi zachovale.

autor: Václav Malina
Spustit audio