Před 110 lety zemřel kolínský kapelník a skladatel František Kmoch

28. duben 2022

Také v Dechovkovinkách se připojíme k pondělní oslavě 80. narozenin oblíbeného herce Josefa Dvořáka. Z dalších osobností připomeneme například Františka Kmocha.

30. dubna uběhne již 110 let od úmrtí tohoto kolínského kapelníka a skladatele. Se svým orchestrem, který založil v roce 1872, dosáhl nebývalé proslulosti. Kapela koncertovala i poměrně daleko od Kolína, například ve Vídni, Krakově, Budapešti a dokonce i v Rusku.

Sám František Kmoch – původním povoláním učitel – složil stovky skladeb. Proslavil se zejména pochody, do jejichž trií vkládal známé lidové písně a část muzikantů je sborově zpívala. V Dechovkovinkách uslyšíte z Kmochova odkazu něco jiného: mazurku Vždy milá. Pod textem jsou podepsáni Jiří Červený a Saša Razov, s Plechovou kapelou zazpívají Marie Sikulová a Milan Kovář.

V Dechovkovinkách také připomeneme 60. výročí úmrtí skladatele Josefa Stelibského, oslavíme šedesátiny zpěváka a trumpetisty Vladimíra Janoška a pozveme vás na celou řadu koncertů. V pořadu zahrají Studiový orchestr Bohumila Lepiče, Česká Švitorka, Veselané, Podhoranka, Blatnička, Plechová kapela a Amatéři z Dobšic. 

Spustit audio