Pravidlo zipu nebo přednost zprava dělají dlouholetým řidičům často problémy

14. listopad 2019 15:18

Dopravní předpisy se čas od času mění a řidičům, kteří jezdí autem delší dobu, může dělat problém novinky sledovat. Jindřichův Hradec proto pořádá besedu, na které se budou moct řidiči zeptat učitele autoškoly, zástupce Besipu i úředníků z odboru dopravy městského úřadu na vše, co je zajímá.

„V Čechách neumíme používat zip, když chce někdo přejet, tak ostatní ho tam just nepustí,“ směje se jeden z řidičů na příjezdu do Jindřichova Hradce od Pelhřimova. Právě před kruhovým objezdem u prodejny Lidl se sbíhají dva jízdní pruhy a řidiči by tu měli používat takzvané pravidlo zipu.

„Řadit by se měli skutečně až v souběhu, na konci toho jízdního pruhu. To znamená, že všichni by měli vědět, kdo už se zařadil a kdo se bude řadit po něm. Jakmile se řidiči začnou řadit s větším předstihem, dochází ke zmatečným situacím a pak má někdo pocit, že je ukřivděný, že v tom pruhu strávil moc času a podobně,“ vysvětluje učitel autoškoly Jakub Adam.

Čtěte také

Jindřichův Hradec v posledních zhruba dvou letech také začal odstraňovat některé dopravní značky, které upravují přednost v jízdě. To je případ lokality u nemocnice. I tady mají někteří řidiči problémy.

„Myslím si, že na tohle téma se rozvine slušná debata, protože každý z našich účastníků na to má nějaký jiný názor. Měli bychom si vysvětlit, proč k tomu došlo, jaké to má důvody vzhledem k rychlosti, bezpečnosti provozu a možná i zjednodušení, co se týče počtu dopravních značek a přehlednosti na silnicích,“ dodává Jakub Adam.

Na všechny tyto novinky v dopravě v Jindřichově Hradci se budou moct řidiči ve čtvrtek 14. listopadu zeptat. Kromě toho se dozvědí, jaká je nová povinná výbava vozidel nebo jaká práva a povinnosti mají na silnici cyklisté. Beseda v Kulturním domě Střelnice začne v 18 hodin.

Spustit audio

Související