Potřebovali místo pro auta, tak zlikvidovali hřbitov. Ostatky vojáků tu ale zůstaly dodnes

1. duben 2018

Bílá sobota velikonoční byla v době první republiky spojována také se svátkem padlých vojáků. Den, kdy podle křesťanské tradice Ježíš Kristus ležel v hrobě a v kostelích se zakrývají kříže, se symbolicky hodil také k nevinným obětem války. O Bílé sobotě se proto držely čestné stráže u pomníků padlých.

Mnozí obyvatelé Českých Budějovic však ani nevědí, že padlí dodnes odpočívají také v Plavské ulici. V místech naproti bývalým kasárnám pohraniční stráže, kde je dnes park s chodníčky, totiž býval vojenský hřbitov.

Hřbitov tu existoval od konce 18. století až do 50. let 20. století. Jeho zánik souvisel právě s výstavbou kasáren. „Tehdy se nákladní automobily potřebovaly někde točit a pro tyhle účely posloužila plocha hřbitova. Strhli obvodové zdi, odstranili pomníky i centrální kříž a plochu hřbitova zarovnali. Ostatky vojáků tady zůstaly dodnes, místo bylo nakonec jenom parkově upraveno,“ popisuje Jan Ciglbauer, který se zabývá vojenskou historií.

Protože ostatky nikdo neodvezl, park v Plavské ulici je stále vojenským pohřebištěm a podle zákona má být označen. Právě o to Jan Ciglbauer už delší dobu usiluje.

„Našel jsem v archivu seznamy pohřbených a už před lety poslal na radnici i krajský úřad dopis, že by bylo vhodné památku těch vojáků připomenout. Jsou tam pohřbeni vojáci všech národností už z doby Rakouska-Uherska, ale i českoslovenští legionáři a dokonce dva českoslovenští vojáci, kteří v roce 1938 padli v jihočeském pohraničí. Bohužel tehdy se to nějak utopilo v úřednickém kolotoči, ale teď se zdá, že na místě skutečně bude nějaké pietní připomenutí,“ říká.

Na místě se objeví upomínková tabule na žulovém kameni

Potvrzuje to náměstek primátora Jaromír Talíř. „Touto otázkou jsme se zabývali už minimálně v minulém roce, kdy přišel podnět. Konzultovali jsme i na ministerstvu obrany, jak by označení mělo vypadat, dohodli jsme text a máme připravenou tabuli, která připomene, že v místě býval vojenský hřbitov. Bude upevněná na žulovém kameni a měla by se tam objevit už letos,“ uvedl.

Park na Plavské třídě v Českých Budějovicích, přesně v těchto místech býval vojenský hřbitov. Pohřbívalo se tu do roku 1950

Na hřbitově leží celkem 220 vojáků. Pohřbívalo se tu hlavně v dobách Rakouska-Uherska, uskutečnilo se i několik pohřbů během první světové války, i když tehdy už fungovalo vojenské oddělení u svaté Otýlie. Dále byl hřbitov zčásti využíván za první republiky, československá armáda zde pochovala několik desítek vojáků, mezi nimi čtyři legionáře.

Během druhé světové války pohřbila německá branná moc v Plavské ulici 21 svých vojáků, než začala také využívat hřbitov u svaté Otýlie. Po válce se uskutečnily pohřby několika sovětských vojáků, ti ale byli později převezeni do Jihlavy na centrální pohřebiště.

Úplně poslední nebožtík byl na místě, kde dnes stojí park, pochován v roce 1950. Jednalo se o vojáka, který zahynul při cvičení v Boleticích.

Spustit audio