Posilovací dávku vakcíny proti covidu aplikují lékaři v ordinacích, ale stále jezdí i do domovů seniorů

14. září 2022 10:10

Vakcíny proti novým variantám covidu-19 dorazily už i na jih Čech. Lékaři je lidem aplikují v očkovacích centrech, ale stále jezdí také do terénu. Třeba do domovů seniorů, jako je Alzheimer centrum Loucký Mlýn nedaleko Vodňan na Strakonicku.

V Louckém Mlýně je lékař strakonické nemocnice Michal Pelíšek už poněkolikáté. „Dneska nás čeká očkování asi padesáti klientů a tří zaměstnanců. Příští týden se chystáme do domova v Mačkově, který pečuje o zdravotně postižené lidi, potom nás čeká ještě domov s pečovatelskou službou a některé další se ozývají,“ vyjmenovává.

Hlavně o první dávky vakcíny byl mezi klienty i zaměstnanci Louckého Mlýna velký zájem. „První a druhou dávkou máme naočkováno padesát procent zaměstnanců, s třetí a čtvrtou už to bylo slabší, tam jsme na třiceti procentech. U klientů je zájem opravdu veliký, máme naočkováno osmdesát procent,“ uvádí ředitelka centra Lucie Kučerová.

Čtěte také

Zájem o očkování je stále i ve strakonickém očkovacím centru. Přes léto se mohli lidé zaregistrovat vždy na jeden den v týdnu. „Aktuálně očkujeme přibližně 150 osob týdně, ale čekám, že se teď zájem zvýší. Jednak proto, že máme nové vakcíny, a také proto, že se nepochybně blíží další vlna covidu,“ potvrzuje Michal Pelíšek.

Covid pozitivních pacientů aktuálně strakonická nemocnice hospitalizuje devět. „Osm z nich je starších sedmdesáti let. Všichni mají takový středně těžký průběh nemoci, to znamená vysokou tepotu, kašel, rýmu, bolesti břicha, například se často objevuje průjem, bývá i bolest v krku. Jedna pacientka je mladší, je jí 42 let, leží na jednotce intenzivní péče. Ta má těžší průběh covidu, ale je fakt, že to je pacientka, která má ještě i jiná onemocněni,“ popisuje lékař.

Jednou týdně očkuje například i písecké očkovací centrum. Zájemců je obvykle kolem dvou stovek.

Spustit audio

Související