Ponorem do ledové řeky Malše podpořili otužilci v Českých Budějovicích Společnost pro ranou péči

7. prosinec 2023 10:32

Když se rodičům narodí dítě s postižením, je to jako pád do ledové vody. A právě symbolickým ponorem do řeky Malše podpořili otužilci u Malého jezu v Českých Budějovicích Společnost pro ranou péči, která takovým rodinám pomáhá. Na akci s názvem Nebuď srab, namoč se pro ranou péči dorazili studenti zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity, ale i další dobrovolníci.

Před prvním ponorem si otužilci museli vysekat díru. Jako první vlezl do vody Ondřej Dolejš, který prosekal zbytek ledu. „No, je to trošku studený, trocha ledu, s mravenčením nohou, ale dobrý,“ popisoval.

Zkušená otužilkyně Mirka Hadáčková nezapomněla na rukavice a otužilecké ponožky. „Já jsem čekala, že bude větší zima, myslím, že tohle je pro otužilce paráda. Chodím se otužovat pravidelně do rybníka v Suchém Vrbném. Sem jsem přišla, protože pracuji pro Společnost pro ranou péči, byla jsem tady už loni a neskutečně mě bavili ti mladí lidé. Prostě to chci podpořit,“ řekla.

Zapojil se i profesor zdravotně-sociální fakulty Ondřej Doskočil. „Já se moc neotužuji, ale když chci vyhecovat studenty, tak musím vyhecovat i sám sebe. Jinak se chodím koupat tak do konce října, tohle není úplně šálek mé kávy, ale zkusil jsem to a šlo to,“ vyprávěl.

Čtěte také

Na akci s názvem Nebuď srab, namoč se pro ranou péči dorazilo zhruba třicet otužilců. Zdeňka Kohoutová z českobudějovické pobočky Společnosti pro ranou péči připomněla, že zájemci můžou ranou péči podpořit i jinak než jenom symbolickým ponorem. „Lidé můžou dál posílat peníze Společnosti pro ranou péči, podrobnosti najdou na webu,“ uvedla.

Raná péče je podle ní rodinám poskytována zdarma. I když ji dotuje stát, kraj a města, část rozpočtu musí pokrýt právě dárci „Přibližně třicet procent všech financí si musíme sehnat sami. Peníze z takových aktivit jdou potom na přímou práci v rodinách, kdy poradkyně dojíždějí do rodin a tam pracují s rodiči a s dětmi. Kupujeme za ně i pomůcky, které jsou specializované a velmi drahé. Zároveň z toho hradíme běžné náklady na provoz,“ vysvětlila.

Otužilci se můžou i nadále zapojit do výzvy, svoje výkony zdokumentovat a sdílet fotku na sociálních sítích s hashtagem #nebudsrab. Díky této kampani se v loňském ročníku podařilo pro Společnost pro ranou péči celorepublikově vybrat přes půl milionu korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související