Pomáhat a podporovat důstojný a kvalitní život ve stáří. O to se už třicet let snaží písecká Diakonie

24. červen 2022 15:53

Významné výročí letos slaví písecká Diakonie. Seniorům, lidem s demencí nebo postiženým už ve městě pomáhá třicet let. A jejím cílem je stále pomáhat. A podporovat důstojný a kvalitní život ve stáří.

Mezi každodenní rutinu klientů písecké Diakonie patří i aktivizační programy. Sociální pracovník Zdeněk Kortán tentokrát připravil olympiádu v šipkách. Zapojila se například Milada Žižková. „Já jsem jedna z nejmladších obyvatelek, bydlím tu teprve pět měsíců, ale jsem také jedna z hodně starých, je mi 94 let,“ prozrazuje.

Písecká Diakonie ve městě funguje od roku 1992. „Vím, že začátky měli těžké. O tom mi vyprávěla první ředitelka, tehdy by asi málokdo věřil, co dokáží vykonat, když se podíváte, jak to tu teď vypadá a co máme k dispozici,“ dodává klientka Milada Žižková.

Čtěte také

V Diakonii je spokojená. „Byli jsme na zájezdu v zoologické zahradě, to bylo neuvěřitelné, grilovali jsme špekáčky na terase, to byl také velký zážitek, teď se těšíme na další výlet do přírody,“ vypráví.

Aktuálně Diakonie zajišťuje hned několik služeb. „Jsou tři sociální služby – domov pro seniory, domov se zvláštním režimem a terénní pečovatelská služba. V současné době se snažíme co nejvíc podporovat terénní pečovatelské služby, tedy uspokojovat potřeby klientů, kteří chtějí zůstat co nejdéle ve svém domácím prostředí, a pobytová část by měla být určená pro ty, kteří už skutečně doma nemohou být,“ upřesňuje zastupující ředitelka Marie Bácová.

Třicáté narozeniny oslaví Diakonice v sobotu 25. června společně s veřejností. „Vystoupí kapela Napořád, dále taneční skupina, mažoretky, budou k dispozici zábavné hry a soutěže pro děti,“ vyjmenovává Zdeněk Kortán. Zahradní slavnost písecké Diakonie začíná ve 14 hodin. A zvaní jsou úplně všichni.

Spustit audio

Související