Policie prověřuje údajně předražené zakázky jindřichohradeckého gymnázia

1. únor 2019 07:50

Předražené zakázky nebo opakované zvýhodňování jediné firmy. Těmto podezřením teď čelí bývalé vedení gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci. Případ prošetřují tamní kriminalisté.

Podle informací Českého rozhlasu v něm figurují bývalý ředitel školy Miloslav Vokáč a jeho zástupce. Oba už na gymnáziu nepracují. Současný ředitel se ale s následky působení svých předchůdců potýká dodnes.

Například myčka nádobí v nově vybavené chemické laboratoři jindřichohradeckého gymnázia vypadá na první pohled jako běžný spotřebič, ale podle současného ředitele školy Davida Hembery ve skutečnosti stála asi dvakrát více, než za kolik se podobné přístroje na trhu prodávají.

„Sousední prostor byl vybaven zakázkovým nábytkem. Myslím si, že při nákupu hotových elementů v nějakém nábytkovém obchodě by se také dal pořídit za výrazně nižší částku,“ dodává.

David Hembera gymnázium vede od srpna loňského roku. Prakticky hned po nástupu do funkce ho čekalo nejedno překvapení. „Předchozí vedení na konci svého funkčního období podepsalo dvě zakázky v rozsahu přibližně jeden a čtvrt milionu, které mi vlastně většinu peněz z provozního rozpočtu vázaly,“ popisuje.

Zmíněná částka představuje asi čtvrtinu ročního rozpočtu školy. „Opravdu nám v podstatě zbylo pouze na mandatorní výdaje na energie a volné peníze na nějaký další rozvoj a aktivity školy v tom roce 2018 nebyly k dispozici,“ říká David Hembera.

Jindřichohradecké gymnázium by mohlo být památkou, zřizovatel školy nesouhlasí

Budova gymnázia v Jindřichově Hradci s vilou pro ředitele školy

Ministerstvo kultury rozhoduje o dalším osudu budovy jindřichohradeckého gymnázia. Po necelých sto letech své existence by mohla dostat památkovou ochranu. Proti je ale Jihočeský kraj, který školu zřizuje.

Na podezřelé zadávání zakázek upozornil audit Jihočeského kraje, který také na bývalé vedení gymnázia podal trestní oznámení. To teď prověřují jindřichohradečtí hospodářští kriminalisté. „Jelikož je prověřování možné trestní činnosti na samém počátku, nemůžeme v této chvíli prozatím žádné bližší informace k případu poskytovat,“ uvádí policejní mluvčí Hana Millerová.

Zástupci Jihočeského kraje se vzhledem k policejnímu vyšetřování k případu nechtějí vyjadřovat.

Stejný postoj zaujal také bývalý ředitel školy Miloslav Vokáč. „Nyní se k tomu nebudu nijak vyjadřovat, prosím,“ reagoval na telefonát reportéra Českého rozhlasu.

Podle policejní mluvčí Hany Millerové bude vyšetřování trvat v řádu několika měsíců.

Spustit audio

Související