Jindřichohradecké gymnázium by mohlo být památkou, zřizovatel školy nesouhlasí

31. prosinec 2018 14:08

Ministerstvo kultury rozhoduje o dalším osudu budovy jindřichohradeckého gymnázia. Po necelých sto letech své existence by mohla dostat památkovou ochranu. Proti je ale Jihočeský kraj, který školu zřizuje.

„Rozumím tomu na jedné straně jako velikému ocenění tohoto objektu, ale na druhou stranu jako člověk, který potřebuje v té budově zajišťovat život, v našem případě výuku, jsem si vědom i určitých omezení, která by nám to mohlo přinést,“ říká ředitel Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci David Hembera o snaze prohlásit budovu od architekta Bedřicha Bendelmayera památkou.

Návrh poslali na ministerstvo kultury projektant Jiří Dluhoš a výtvarník a učitel dějin umění na gymnáziu Pavel Vavřík.

Budova z 20. let minulého století byla na svoji dobu velmi moderní a za téměř sto let, kdy slouží vzdělávání, neprošla výraznější přestavbou. „Jsou tu mozaiky, nádherné broušené terazza, což už dneska neuvidíte. To jsou honosné věci, které nás přežijí,“ vypočítává Jiří Dluhoš jen některé důvody, které ho vedly ke snaze získat pro budovu gymnázia památkovou ochranu.

K jeho návrhu se přiklonilo i českobudějovické pracoviště Národního památkového ústavu, přestože v roce 2010 získala škola novou půdní vestavbu a prosklený venkovní výtah. „Ta přístavba neohrožuje ani nepoškozuje památkové hodnoty budovy,“ vysvětluje památkářka Jana Štorková.

Proti rozhodnutí ministerstva kultury, které chtělo budově status památkově chráněného objektu přiřknout, se ale odvolal zřizovatel školy, Jihočeský kraj.

„Kraj k této věci podal rozkladné stanovisko, ve kterém upozorňuje, že v budově byly v nedávné době provedeny zásadní stavební úpravy. Předmětem památkové ochrany by se tak staly zcela novodobé stavební prvky, jedná se například o půdní vestavbu a novostavbu výtahu, úpravu suterénu, přípravu na instalaci solárního systému pro ohřev teplé vody nebo právě probíhající výměnu okenních výplní. Kraj jako vlastník proto s prohlášením budovy za kulturní památku nesouhlasil,“ upřesňuje důvody David Hocke z oddělení informací a styku s veřejností krajského úřadu.

Rozhodnutí ministerstva kultury, zda budova gymnázia v Jindřichově Hradci památkovou ochranu dostane, padne až v novém roce.

Spustit audio

Související