Policie kontroluje myslivce na honech. Zaměřuje se na alkohol i technický stav zbraní

5. listopad 2018 11:50

Alkohol na zahřátí na honech? To už dávno neplatí. Ví to i myslivci ze spolku Hraničář v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. Lovecká sezona s sebou totiž přináší i kontroly policistů. Kromě zbrojních průkazů a loveckých lístků je zajímá právě i požívání alkoholu.

„Zásada číslo jedna zní, že budeme střílet jen na tu zvěř, kterou bezpečně rozpoznáme. Musí tam být stoprocentní jistota. Neexistuje, aby střelec střílel na něco, co nerozpozná,“ připomínal myslivecký hospodář Štefan Magura na začátku honu základní pravidla.

Ještě předtím, než se třicítka myslivců vydala na lov přemnožených divokých prasat a drobné zvěře do lesů u Nové Bystřice, čekala je policejní kontrola.

Policisté prověřovali, zda myslivci nepožili alkohol a také technický stav zbraní a doklady. „Já si myslím, že to není problém, alespoň je nějaký pořádek v těch zbraních a nemusí se řešit to, aby se odejmuly zbraně třeba myslivcům, kteří to léta dělají,“ reagoval Petr Hejral.

Pod koly aut umírá víc lesní zvěře, než kolik jí odstřelí myslivci

03634871.jpeg

Střety aut se zvěří jsou stále častější. Pachové ohradníky částečně pomáhají, nejsou ale stoprocentní a řidiči by měli dávat pozor. Nejrizikovější jsou podle myslivců noční hodiny od dubna do června a pak měsíce září a říjen.

Problém s tím neměl ani další myslivec Otto Hanousek. „Já jedině souhlasím. Lidé si alespoň flinty a doklady dají do pořádku,“ reagoval.

Policisté o víkendové kontrole žádný přestupek nezjistili. Zatím poslední vážnější prohřešek na Jindřichohradecku řešili loni u Nové Včelnice, kde jeden z myslivců nadýchal dvě desetiny promile zbytkového alkoholu.

Policejní kontroly mohou myslivci na honech čekat až do konce letošního roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související