Uprostřed pole bude hrát rádio. Myslivci se tak snaží vyhnat divoká prasata

22. květen 2017

Divočáci fušují zemědělcům v Roudném na Českobudějovicku do práce. Zorali jim opakovaně už pět hektarů pole. Vyžrali ale i zasetou kukuřici. Bezradní zemědělci vymýšlí s myslivci různé způsoby, jak divoká prasata z pole vyhnat.

„Když se podíváte na to pole, tak je vidět, jak to tu prasata rozryla. Nic nevynechají, jdou krásně řádku po řádce, jako kdybychom tu jezdili s nějakým strojem, a vybírají jednotlivá zrníčka,“ ukazuje Eduard Šebenda ze Zemědělského podniku Malše.

Zemědělci už museli znovu zasít na pěti hektarech pole. „Divočáci se sem vrátili, takže nás to stojí spoustu prostředků. Neodradí je ani to, že pole je u silnice s hustou dopravou a že tu chodí hodně lidí,“ dodává Eduard Šebenda.

Posledních sedm dnů hlídkují na poli každý den i noc členové mysliveckého spolku Malše. Jedním z nich je Jan Tesař. „Vždycky je tam jeden člen zhruba do dvanácti a pak další do rána,“ říká.

Myslivci rozmístili pachové ohradníky a vymýšlí i netradiční metody, jak odradit divoká prasata od toho, aby se na pole vracela. „Snažíme se testovat novou metodu, kdy na pole dáme baterkové rádio a naladíme Český rozhlas. Uvidíme, jestli to bude mít kýžený efekt,“ dodává Jan Tesař.

Když ani to nepomůže, budou muset zemědělci zasít na pole jinou plodinu.

Spustit audio