Pod koly aut umírá víc lesní zvěře, než kolik jí odstřelí myslivci

4. červen 2017

Střety aut se zvěří jsou stále častější. Pachové ohradníky částečně pomáhají, nejsou ale stoprocentní a řidiči by měli dávat pozor. Nejrizikovější jsou podle myslivců noční hodiny od dubna do června a pak měsíce září a říjen.

Jen na Táborsku ročně zahyne na silnicích podle informací od místních myslivců více než tisícovka zvířat. „Doprava je prostě ohromný nepřítel zejména srnčí zvěře. Ty ztráty na silnicích převyšují odstřely zvěře myslivci. Větší množství, než je uloveno, zahyne pod koly aut,“ potvrzuje neradostnou statistiku člen okresní myslivecké rady v Táboře Stanislav Vyhnal.

Přehled o častých dopravních nehodách, při kterých se auto srazí s lesní zvěří, má i policie. A to se o řadě případů nedozví, protože je řidiči nenahlásí. „Dá se říci, že není den, kdy bychom neřešili v Jihočeském kraji jednu či více takovýchto událostí. Pokud se taková situce stane na rychlostní silnici, potom škody dosahují až desítek tisíc korun,“ doplňuje policejní mluvčí Miroslav Doubek.

Myslivci se snaží zvěř od silnic držet dál různými odpuzovači, jako jsou třeba pachové ohradníky. Jejich účinnost ale není stoprocentní. „Když se začaly používat, tak z nich myslivci byli docela nadšení, ale postupně jsme zjistili, že účinnost klesá. Zvěř si na ně zvyká. Druhá věc je to, že pachové ohradníky vytvoří takovou neprostupnou hráz a naruší ty přirozené tahy a zvěř si prostě nakonec někde najde nějaký koridor, kterým stejně prochází,“ říká Stanislav Vyhnal.

Podle myslivce se ale osvědčuje kombinovat pachové ohradníky s optickými prvky, jako jsou převážně modré reflexní fólie. „Tam se účinnost zdá být dobrá z toho důvodu, že záblesk světla od projíždějícího vozidla je v ten moment, kdy se zvěř blíží k silnici, takže si na to nemůže zvyknout. Je to taková ta vteřina, kdy ta zvěř zastaví, a to už stačí na to, aby auto projelo,“ vysvětluje. Nevýhodou reflexních fólií ale je, že fungují pouze za tmy.

Podle policejního mluvčího Miroslava Doubka mohou pomoci i prostředky, které si pořídí sami řidiči. „Já například mám v autě takové píšťaly. Nebyla to drahá záležitost a mohu říct, že už několikrát jsem zvěř viděl, a když jsem přijížděl, tak se otočila a od silnice utekla,“ popsal.

Podle policie by měli být řidiči zvlášť obezřetní hlavně v oblasti Šumavy a pak také na Jindřichohradecku, kde jsou střety aut se zvěří nejčastější.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio