V areálu elektrárny Temelín se množí zajíci. Myslivci je chytají do sítí

18. leden 2016

Celkem čtrnáct zajíců ze střeženého pásma jaderné elektrárny Temelín skončilo o víkendu v sítích myslivců. Beze zbraní a bez loveckých psů je tam myslivci chytají už deset let.

„Sítě jsme postavili ráno a pak jsme šli směrem od věží a začali je nahánět. Poté půjdeme zase z druhé strany areálu,“ popisuje Miloš Jerhot.

Po odchytu myslivci zajíce prohlédnou. Pokud jsou zvířata v dobrém zdravotním stavu, vypustí je v honitbě nedaleko Temelína.

Někteří zajíci se ale k elektrárně zase vrací. „Máme s tím zkušenost z minulých let. Zajíce jsme si poznačili barvou, abychom věděli, jak se pohybují, a někteří se skutečně vraceli k elektrárně a chtěli dovnitř,“ říká myslivec Josef Váca.

Zajíci zůstali u elektrárny z doby před výstavbou. „Tehdy tu žili přirozeně. Pak se elektrárna oplotila, takže se nemohli dostat ven, a protože tu nemají žádného přirozeného nepřítele, rozmnožují se. Nakonec už jich tu bylo tolik, že jsme je museli začít chytat. Děláme to popáté a v předchozích letechjsme odvezli sto zajíců,“ dodává Josef Váca.

Mezi myslivci byl i Jan Veverka, který většinu honu trávil vleže na matraci. To proto, aby ho zajíc neviděl, když kolem něj běží. „Když se pak přiblíží k síti, vyskočím, on se splaší a běží ještě rychleji, takže se více zamotá do sítě,“ vysvětlil. Ze sítí přendají myslivci zvířata do beden. V těch je pak odvezou do svého revíru.

V některých případech bylo potřeba předvést i bežecké schopnosti
autor: Martin Pokorný
Spustit audio