Policie kontrolovala vládní omezení pohybu všude, na silnicích mezi okresy i pod Kletí

8. březen 2021 11:19

Na parkovišti pod nejvyšším vrcholem Blanského lesa stojí deset automobilů, po několika minutách přijíždí další. Vystupuje postarší člověk. K němu už míří policejní hlídka, která monitoruje situaci dodržování vládních nařízení o omezení pohybu mezi okresy.

Policisté kontrolovali celý minulý týden i o víkendu nejenom na silnicích, ale i na oblíbených turistických místech. Padesát policejních hlídek provede kolem osmi tisíc kontrol denně a při kontrole, u níž byla i reportérka českobudějovického Rozhlasu je záhy jasné, že auto přijelo z Českých Budějovic.

„Jak určitě víte, tak do přírody můžete chodit pouze v rámci obce, takže pokud bydlíte v Českých Budějovicích, tak byste tady vůbec neměl být,“ konstatuje policistka.

Čtěte také

„Jenže my u Budějovic, takový kopec nemáme,“ namítá senior, který se představil jako Jiří.

„Myslel jsem si, že kontroly budou benevolentnější, a když jim vysvětlím, že si jenom jdeme zasportovat a nikdo tu není, že nikoho neohrožujeme, tak že byste nás tam pustit mohli,“ dodává.

Přestupek vyřizuje hlídka domluvou.

Některé policejní hlídky na jihu Čech posílaly i o víkendu řadu lidí do místa jejich trvalého pobytu. Porušili totiž nařízené omezení pohybu mezi hranicemi okresu nebo mimo obec, když se vydali na výlet nebo za sportem.

Zaběhat si nebo jít na procházku můžete jen v katastru vaší obce. Omezení pohybu mezi okresy a mimo obce platí už od začátku tohoto týdne. Policejní hlídky kontrolovaly dodržování tohoto opatření o víkendu nejenom na silnicích, ale taky na oblíbených turistických místech.

„Mnoho řidičů, pokud naši hlídku uvidí, otáčí auto a nachází nějaké jiné únikové cesty, aby se vyhnuli našim kontrolám,“ dodává jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Hlídky absolvovaly také takzvané plovoucí kontroly, tedy přesunovaly se z místa na místo. Během týdne tak řešily desítky případů porušování vládních nařízení. Většinu vyřešily domluvou, ale pokuty už také padaly.

„Pokud by domluva nestačila, můžeme věc řešit formou příkazního řízení a to až do částky 10 tisíc korun, pokud by dotyčný nesouhlasil, předává se věc správnímu orgánu.“

Až do 21. března bude po jižních Čechách situaci kontrolovat téměř padesát policejních hlídek, které provedou kolem osmi tisíc kontrol denně.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio