Speciální telefonní linka zažívá další velký nápor volajících

2. březen 2021 14:06

Do registračního systému na očkování proti covidu - 19 se můžou nově registrovat i lidé ve věku nad 70 let. Ti často nemají doma třeba ani internet a tak jim s rezervací pomáhají například operátoři na speciálních telefonních linkách.

Reportáž je natočena přímo na místě a uslyšíte v ní i aktuální situaci v call centru. Celkově se očkování této věkové kategorie dotýká nejméně 62 tisíc lidí v jižních Čechách. Zhruba tak třetina se podle očekávání na tuto linku obrátí.

Jihočeský kraj má své call centrum zřízené už zhruba od půlky ledna. A kvůli spuštění registrace pro další část obyvatelstva v něm je opět docela rušno.

Délka doby od počáteční registrace až po samotné očkování se odvíjí od aktuálních zásob vakcín v kraji. Pořadí pro očkování neurčuje čas registrace, ale věk, vysvětluje vedoucí oddělení krizového řízení krajského úřadu Marta Spálenková:

„V den, kdy přijdou vakcíny, se vyhlásí termíny a v den, kdy se uvolní termíny na přihlášení k očkování, tak prvních nejstarších x lidí propadne tím registračním systémem, dostanou termíny a půjdou se naočkovat hned.“

Zcela bez problémů tady zatím probíhá také registrace učitelů, kteří se do systému na očkování můžou hlásit od víkendu.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio