Pokud se vyplní černé scénáře, dojde v první dekádě listopadu zcela kapacita jihočeských nemocnic

27. říjen 2020 10:22

Jihočeský kraj shání další prostory pro covidové pacienty i zdravotnický personál. Připravuje se tak na vyplnění černého scénáře vývoje pandemie koronaviru.

V případě, že se prognózy vyplní, kapacity jihočeských nemocnic budou plné za čtrnáct dnů.

„Je to neúprosná matematika,“ říká o prognóze vývoje Martin Kuba (ODS), kandidát na hejtmana. Kraj už vytipoval další budovy, kde by mohli být pacienti s lehkým průběhem hospitalizováni. Jihočeské nemocnice mohou zatím poskytnout ještě 1350 lůžek.

„Máme vytipované rekreační zařízení Domu dětí a mládeže na Mrhalu, pak záložní kapacity v nemocnicích, v Písku bývalá infekce, nově postavená psychiatrie v Táboře, jeden objekt v Českém Krumlově a jeden v Jindřichově Hradci. Pro případ ten úplně nejhorší požádáme Magistrát města České Budějovice, aby nám propůjčil Sportovní halu,“ vyjmenovala dosavadní hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Koronavirus zasáhl i řady zdravotníků a vykrýt tyto mezery pomáhají studenti.

„Je to zhruba 30 až 40 studentů Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích, poté nás posílí dvacet studentů Zdravotně sociální fakulty,“ dodává předseda představenstva českobudějovické nemocnice Michal Šnorek.

Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity se rozhodla přesunout jejich odborné praxe na dřívější termín, než je obvyklé. Do nemocnic tak od pondělí nastupují studenti třetích a vyšších ročníků bakalářských oborů Všeobecná sestra a Zdravotnický záchranář.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si můžete poslechnout online nebo stáhnout do svých mobile a počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio