Pokud se na dovolené chcete podívat výš, nebo hloub, sjednejte si připojištění, doporučuje odborník

21. květen 2024

Sníte o dovolené? Plánujete nějaké zajímavé aktivity? Ale co když se vám při nich něco stane? Pokryje běžné cestovní pojištění náklady na ošetření, léčbu a hospitalizaci? Na otázky, které je dobré položit předem, odpovídá Tomáš Smolík, ředitel úseku likvidace škod společnosti D.A.S. právní ochrana.

„Každé cestovní pojištění určitý rozsah nabízí, ale je otázkou, do jaké výše jsou náklady na ošetření, zdravotní péči a pobyty v nemocnici hrazeny. Jde o konkrétní znění pojistky a je dobré si obsah ohlídat,“ doporučuje. „Jestli budete pouze odpočívat na pláži, budete potřebovat něco jiného, než když chcete chodit po horách nebo džunglích,“ dodává.

Volejme asistenční službu

Člověk si ovšem může zlomit nohu a skončit v nemocnici za jakýchkoli okolností. Má mít jako pojištěnec obavy, zda už limit jeho pojištění nebyl vyčerpán? „V těchto situacích je vždycky nutné kontaktovat svou pojišťovnu. S tou budete vše řešit. Její asistenční služba vám může pomoci i s domluvou v cizím jazyce. Také vám může doporučit zařízení, se kterým má ověřenou zkušenost nebo smluvní vztah. V takovém případě by náklady přímo proplatila, nemuseli byste je hradit vy a následně si je refundovat,“ říká Tomáš Smolík.

Riziko bude něco stát

Adrenalinové aktivity jako je lezení, canyoning, potápění a další si budeme muset zřejmě připojistit. „Do běžného standardu se obvykle vejde základní potápění do určité hloubky, vysokohorská turistika do určité výšky. Jakmile budeme chtít jít výš, nebo hloub, musíme si sjednat připojištění. Není to dramaticky dražší, rozhlížejte se po balíčcích na rizikovější aktivity. Nabízejí je i běžné pojišťovny,“ radí odborník.

Nelez, kam nemáš

Předpokládejme, že se při takových zážitcích něco zkomplikuje a například pro nás poletí vrtulník, horská služba bude muset vyjet. Vejdou se drahé záchranné akce do rizikového připojištění? „Záleží na tom, jestli jsme v nadmořské výšce, kterou jsme si připojistili. A pak také, jak se chováme. Pokud jsou oblasti, kam nemáme chodit a půjdeme tam, porušíme tamní nařízení, a tím i naše povinnosti. Potom, když pro nás záchranáři přiletí, to kryto být nemusí,“ upozorňuje Tomáš Smolík. „Zkrátka, když máte pojištění, tak to neznamená, že můžete všechno ignorovat. Je to logické.“

Kdyby došlo na nejhorší

Pokud se stane něco, při čem člověk zahyne, anebo v zahraničí prostě přirozeně zemře, běžné cestovní pojištění na to myslí. „V rámci běžných pojistek bývá takzvaná repatriace, tedy převoz zemřelého, řešena. Pozůstalé by to nemělo stát nic navíc. Za předpokladu, že byl člověk základním způsobem pojištěn,“ ujišťuje Tomáš Smolík.

Celý rozhovor o pojištění dovolené s Tomášem Smolíkem, ředitelem úseku likvidace škod společnosti D.A.S. právní ochrana, si poslechněte online.

Spustit audio

Související