Pohodlná křesla a nejmodernější technika. Budějovická hvězdárna se mění

19. leden 2019

Milovníci hvězdné oblohy se brzy dočkají milého překvapení. Hvězdáři totiž právě dolaďují nové supermoderní technické vybavení českobudějovického planetária, které nabídne i větší pohodlí.

Velká změna se udála především v sále. „Je tu nové skoro všechno. Sál byl vybourán až na obvodové zdi, je upravená podlaha i obklad stěn, máme novou projekční kupoli, protože ta původní neodpovídala svou přesností požadavkům digitálního systému,“ popisuje Jana Tichá, ředitelka Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti.

Nová jsou i křesla. „Doufáme, že návštěvníci nebudou na těch sedačkách usínat, že je natolik zaujmou naše programy a že ocení, že konečně mohou krásně hledět nahoru nad sebe a nebudou si lámat krk, jako tomu bylo doteď,“ usmívá se Jana Tichá.

Budou tvořit vlastní pořady

Digitální planetárium ožívá díky čtyřem počítačům a dvěma projektorům. „V sále jsou vidět jenom čočky, těla dvou velikých projektorů jsou v obslužné chodbě. Projektory jsou laserové, je to nejmodernější technika, jaká se dnes montuje,“ dodává Jana Tichá.

Stejně důležitý je software pro tvorbu nových pořadů. „My si velkou část pořadů chceme připravovat sami tak, aby byly kulturně a didakticky odpovídající našemu českému a středoevropskému prostoru. Zahraniční pořady budeme kupovat jen v případě, že budou do tohoto našeho trendu zapadat,“ vysvětluje ředitelka.

Zatímco tedy v sále řádili zedníci a obkladači, lektoři a lektorky se učili ovládat celý systém a tvořit pořady. Software podle Jany Tiché obsahuje například velmi podrobnou mapu hvězdné oblohy, průlety a přílety k jednotlivým planetám naší sluneční soustavy, náš Měsíc a podobně. Hvězdáři musí jednotlivé prvky skládat na časovou osu a přidávat ještě zvukovou stopu.

Celkové náklady na rekonstrukci českobudějovického planetária byly kolem 14 milionů. Pracuje se od září, hotovo by mělo být ještě v lednu.

V únoru začne zkušební provoz pro objednané školní skupiny. „Zřejmě poslední týden v únoru bude slavnostní otevření a v té době už budou vypsány pořady pro veřejnost,“ doplňuje Jana Tichá. Návštěvníci se navíc mohou těšit na nový rezervační systém vstupenek a upravenou vstupní halu a recepci.

Spustit audio

Související