Podruhé k devadesátému výročí narození Milana Chladila (tentokrát i o dvojici s Yvettou Simonovou)

21. únor 2021

V první vzpomínce  Milana Chladila jsme se pod Světly ramp u příležitosti devadesátého výročí  narození  pouze  dotkli začátků spojení tohoto výborného zpěváka s  velice talentovanou zpěvačkou, o něco starší Yvettou Simonovou. V té druhé tomu bude věnována větší pozornost.

Je nutno říci, že Simonová s Chladilem, samozřejmě v péči orchestru Karla Vlacha, vytvořili náš vůbec nejúspěšnější smíšený vokální tandem všech dob. Nejvíce zářili  v první polovině 60. let., kdy jejich nahrávky Děti z Pirea, Sentimentální, O nás dvou, Krásný román,  My dva a čas, Kde je tvůj pláč a další, patřily bezpochyby k hitům. Milan Chladil v této dvojici měl ještě větší úspěch než coby sólový interpret. A takto se mile promítl do malé vzpomínky paní Yvetty Simonové před několika roky před mikrofonem Českého rozhlasu České Budějovice:

„Když jsme spolu zpívali, Milan stál vždycky za mnou a odezíral ty texty, protože je většinou neuměl a já jsem se je naštěstí naučila. Jednou se však ve studiu stalo, že se ani s tím odezíráním nedokázal chytnout a já jsem musela vlastně písničku dozpívat sama.  A nevím, zda autor byl spokojen s tím, co od toho čekal."

I když byl a je Milan Chladil často srovnáván se svými předchůdci Rudolfem Cortézem nebo Jiřím Vašíčkem, na rozdíl od nich se přece jenom dokázal přizpůsobit rychlejšímu tempu písniček a  občasně si dokonce  odskočil jinam za hranice středního proudu. Tak na sklonku 60.let spolupracoval dokonce s kapelou Flamingo, což docela pěkně vysvětlil příměrem ze svého milovaného sportu. To jsou jeho  slova  z konce šedesátých let pro časopis Aktuality Melodie:

„Ve hře zvané kopaná záleží všechno na souhře kolektivu. Proto bývá zvykem, že hráči zůstávají v jednom klubu několik sezón, někdy celou kariéru. Ale ve hře zvané častěji show-byznys, nestačí dávat góly pořád tímtéž způsobem. Člověk musí být vlastně pořád nový - to je základní pravidlo hry. Jinak ho vystřídají."

Potvrzením těchto slov muže být to, Milan Chadil přezpíval na začátku 70. let vcelku pohotově hit anglické pop-rockové kapely Christie oslavující kalifornské město San Bernardino, která v pořadu Světla ramp také bude mít své místo. Populární zpěvák Milan Chladil zemřel 28. června roku 1984 cestou z vystoupení v Kašperských Horách následkem  infarktu myokardu v pouhých 53 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.