Po více než třiceti letech má lanovka na Kleť nové lano

1. listopad 2018 07:14

Na vrchol Blanského lesa Kleť na Českokrumlovsku s nejstarší kamennou rozhlednou v Čechách se lidé znovu svezou jednosedačkovou lanovkou. Začne jezdit v sobotu po měsíční odstávce.

Po více než třiceti letech nechala obec Holubov, které lanová dráha patří, vyměnit lano. Teď provozovatelé dolaďují poslední bezpečnostní zkoušky.

V dolní stanici lanovky řídí údržbu vedoucí Jan Soukup. Kolo lanovky se pomalu roztáčí a šéf ohromnou maznicí doplňuje vazelínu do obřího ložiska. „Všechno nám to maže, všechno jede, je to v cajku,“ hlásí.

Při přípravách se spotřebovaly dvě až tři kila vazelíny. Každý den provozu se poté dále mažou ložiska na lanovém kotouči.

V lese na Kleti se skrývá žebříkový kámen a záhadné kamenné zdi - prý vstupy do jiných dimenzí

Zdi na svazích Kleti vzbuzují otázky

Jihočeskou horu Kleť si většina lidí spojuje pouze s rozhlednou a vysílačem, díky němuž se do domácností dostává i Český rozhlas České Budějovice. Nejvyšší vrchol Blanského lesa toho ale skrývá mnohem víc a stojí za to se zde porozhlédnout.

„Během roku spotřebujeme dvě až tři osmikilové plechovky. Není ale ani žádoucí trať přemazávat, protože pak vazelína padá na lidi. Všeho s mírou, jak se říká,“ doplňuje Jan Soukup.

Měsíční odstávka je spojená s celou řadou kontrol. „Kontrola trati, brzd, koncových spínačů. Lidé nemusí mít strach, že bychom něco zanedbali a nebyli v sobotu připraveni vyjet,“ komentuje vedoucí dráhy.

Lanovka na Kleť na podzim a v zimě se jezdí o víkendech a svátcích. „O Vánocích je v provozu od 24. prosince až od 2. ledna,“ doplňuje starosta Holubova Roman Kudláček. Ročně využije možnost vyvézt se na nejvyšší vrchol Blanského lesa zhruba 35 tisíc lidí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související