Po jarní revizi se rozjede lanovka na Kleť

20. duben 2018 09:40

Skoro osm kilogramů vazelíny vypotřebovali provozovatelé lanovky na Kleť za poslední dva týdny. Lano, sedačky, kladky i strojovnu podrobili důkladné jarní revizi a v sobotu 21. dubna ráno znovu spustí provoz.

Ročně sveze lanovka z roku 1961 zhruba 30 tisíc lidí, a tak ji musí provozovatel Jan Soukup s kolegou udržovat v bezvadném technickém stavu.

Jarní údržba mimo jiné zahrnuje opravu nátěrů sedaček na lanové dráze. „Je to čerstvě nastříkané, zkontrolované závěry i sedačky, všechno plně funkční a připravené vyrazit,“ ukazuje Jan Soukup.

Nejnáročnější je podle něj vždy příprava a samotná zkouška lana, které se věnoval minulý týden. „Zkoušku nám zajišťuje smluvní organizace. Příprava spočívá v tom, že musí všechny sedačky dolů, rozebírá se kompletně závěs a kontrolují se všechny díly závěsu,“ popisuje.

V lese na Kleti se skrývá žebříkový kámen a záhadné kamenné zdi - prý vstupy do jiných dimenzí

Zdi na svazích Kleti vzbuzují otázky

Jihočeskou horu Kleť si většina lidí spojuje pouze s rozhlednou a vysílačem, díky němuž se do domácností dostává i Český rozhlas České Budějovice. Nejvyšší vrchol Blanského lesa toho ale skrývá mnohem víc a stojí za to se zde porozhlédnout.

Kontrola lana, které slouží už skoro třicet let, dopadla dobře. Na konci sezóny ho ale obec Holubov vymění za nové. Starosta Roman Kudláček říká, že si to obec může dovolit jen díky krajské dotaci. „Pořídí se celé lano s tím, že obec ještě bude doplácet zhruba půl milionu z vlastního, protože celková cena je přes milion a půl,“ uvádí.

Lanová dráha na Kleť zahájí v sobotu ráno provoz nejdřív kontrolní jízdou. Zatím bude jezdit o víkendech a o svátcích, od poloviny května bude v provozu od středy do neděle a o hlavních prázdninách každý den.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související