Po celý den hlídají provoz na dálnici, provizorní kancelář mají v autě

7. leden 2017

42 kilometrů měří zatím dálnice na území našeho kraje - od středočeského Mezna po jihočeské Veselí nad Lužnicí. O provoz na ní se stará Dálniční oddělení Policie Jihočeského kraje v Chotovinách. Můžete tak třeba potkat hlídku ve složení Miloš Botka, Jiří Cvach a Miroslav Dražil, která právě vyšetřuje nehodu.

„Bohužel tady pán nepřizpůsobil rychlost jízdy a dostal se do hodin. Narazil do svodidel, nejdřív do těch středových, pak do krajních. Naštěstí se nic vážného nestalo, ale protože došlo k poškození svodidel, má povinnost zavolat policii a musí se to zpracovat na protokol,“ vysvětluje policista.

Hlídka musí každou takovou nehodu zadokumentovat. To znamená označit všechny stopy, nafotit je, zaměřit, nakreslit náčrtek a poté sepsat protokol. „Tady je práce krkolomnější kvůli provozu, musíme pořád koukat na auta, takže si myslím, že dvě až dvě a půl hodiny tady určitě budeme,“ dodává policista.

Dálniční hlídku běžně tvoří dva lidé. Pokud je ale hlášena kalamitní situace jako v uplynulých dnech, vyjíždějí tři policisté. K dopravním nehodám jezdí dodávkami. Dále mají k dispozici služební vozidla v civilním provedení a také vozidla označená majákem a samolepkami.

V policejní dodávce je i provizorní kancelář. „Máme tu počítač a do systému zadáváme veškeré dopravní nehody. Teď máme nový vůz, takže zatím je to hezké,“ říká další člen hlídky.

Služby policistů jsou různé. V současné době hlídky sledují provoz na dálnici D3 od 6 do 22 hodin. „Někdo chodí na dvanáctihodinové měny, další různě, aby to bylo pokryté. V současné době v noci provoz nehlídáme, ale v dohledné době by se to mělo změnit,“ doplňuje.

Zimu dopravní policisté moc rádi nemají. „Hodně času strávíme venku a tohle zrovna není práce, kde by se člověk hodně zahřál. Když je opravdu zima, je to nepříjemné. Navíc s tím ruku v ruce jdou ty dopravní nehody, takže léto je asi lepší, ale zase neplatí, že by v létě bylo méně nehod,“ uzavírají.

Všechny díly pořadu Co dělají najdete ZDE.

Spustit audio