Písek a Sudoměřice získají bývalý armádní majetek

14. září 2005

Armáda převede bezplatně Žižkovská a Otavská kasárna v Písku a bývalý sklad pohonných hmot v Sudoměřicích u Bechyně na tamní radnice. Rozhodla o tom minulý týden vláda. Obě jihočeská města už mají plány, jak s majetkem naloží. V Písku by například měly vyrůst nové byty či obchody, ale i léčebna pro staré lidi nebo hospic. Sudoměřice chystají pro areál průmyslové využití.

Areál Žižkových kasáren poblíž centra hodlá Písek začlenit do města. Projekt téměř za jednu miliardu korun počítá s vybudováním zázemí pro vysokoškoláky, ubytovny, bytů či obchodů. Zájem již v minulosti projevily čtyři skupiny investorů. "Asi ochabl, za poslední půlrok mě totiž nikdo nenavštívil. My ale o spoluinvestorství usilujeme stále. Vyhlásíme novou soutěž o partnera, který nám pomůže kasárna opravit," řekl ČTK starosta Luboš Průša. Město je připraveno s případným investorem spolupracovat, například získávat dotace pro sítě či komunikace. Otavská kasárna by se podle představ města měla přetvořit na léčebnu dlouhodobě nemocných, hospic či dům s pečovatelskou službou. "Bude to formou dlouhodobého nájmu. Podmínkou je, že zde vzniknou i místa pro vojenské veterány," dodal Průša. Písek tak podobně pronajal část nových kasáren v Purkraticích, které od armády získal již dříve.

O bývalé sklady pohonných hmot v Sudoměřicích u Bechyně se podle starosty Stanislava Houdka zajímalo již dříve několik podnikatelů. Jelikož ale pozemky patřily radnici a objekt armádě, bylo obtížné jej získat. "Nyní máme firmu, která chce sklad komerčně využít. Bude to průmyslové využití, jež zlepší zaměstnanost v regionu," řekl Houdek. Investor podle něj zároveň provede sanaci pozemků. "Během zimy se bude projektovat. Myslím, že příští léto se začne stavět," dodal sudoměřický starosta.

Nevyužitý armádní majetek získala dřívějším rozhodnutím vlády také Bechyně. Město převezme budovu ve Hvožďanech, jíž naposledy využívali vojáci z bechyňského letiště. Objekt pronajme občanskému sdružení Haffo z Tábora, které se věnuje dětem ze sociálně potřebných rodin.

Ministerstvo obrany nemovitosti radnicím nabídlo poté, co o ně předtím neprojevily zájem žádné další státní úřady. Armáda tak přenechá městům dalších asi 40 budov a pozemků včetně komunikací, parkovišť a inženýrských sítí. Letos předpokládá, že vyřadí nemovitý majetek asi za 4,8 miliardy korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio