Piráti v Jihočeském kraji získali devět zastupitelů, koalici s ODS ani ANO nepreferují

4. říjen 2020

V současné době probíhají podle sdělení Luboše Kudláčka, volebního manažera Česká pirátské strany, povolební vyjednávání se všemi stranami, které získaly mandáty.

„Mám radost z toho, že nám lidé dali důvěru. Děkujeme všem, kteří přišli k volbám a mohu slíbit, že budeme pracovat tak, jak jsme se k tomu zavázali,“ okomentoval výsledky lídr Lukáš Mareš.

„Sešli jsme se se zástupci všech stran po uzavření výsledku voleb, jednání probíhala dlouho do noci. Vnímáme snahu ostatních partnerů, abychom s nimi vstoupili do koalice, v současné chvíli se klub usnesl na rozpracování koalice Pirátů, KDU+TOP09, ČSSD, STAN a Jihočeši 2012, kde vnímáme nejvíce programových průniků. Nyní je na potenciálních partnerech, aby tuto myšlenku diskutovali ve svých klubech," doplnila Veronika Kovářová, nově zvolená předsedkyně zastupitelského klubu jihočeských Pirátů.

Preferují koalici bez ANO a ODS

Podle informací ČTK preferují piráti na jihu Čech koalici bez ANO a ODS, tedy bez dvou subjektů, které byly ve volbách Jihočeském kraji na prvním, respektive druhém místě. Šlo by o alianci s TOP 09 a KDU-ČSL, ČSSD, STAN a Jihočechy, dohromady by měla 31 mandátů z 55. Ostatní případní partneři však tuto variantu nevidí jako jedinou možnou. ODS uvedla, že další její jednání s Piráty postrádá smysl. Vyplývá to z informací ČTK z jednotlivých politických stran.

Pro nás je varianta bez ODS a ANO číslo jedna. Ale jednáme nadále se všemi subjekty a zjišťujeme, jaké má kdo představy," řekl lídr Pirátů Lukáš Mareš. Piráti skončili na jihu Čech ve volbách na třetím místě,  získali devět mandátů. Nejsilnější ANO a ODS si zajistily shodně po 12 křeslech.

Rozeběhla se koaliční jednání

S Piráty jsme se dnes sešli, řekli nám svou představu, kdy chtějí obejít dva nejsilnější politické subjekty. My jsme to akceptovali, ale na základě jejich stanoviska jednání s nimi dále nepovedeme," řekl lídr ODS Martin Kuba. Případnou koalici bez občanských demokratů a ANO zatím berou ostatní subjekty s větší rezervou než Piráti.

Neoznačil bych to za prioritou, je to jedna z alternativ," řekl předseda jihočeské TOP 09 Tomáš Bouzek. TOP 09 spolu s KDU-ČSL získaly sedm mandátů. Podobně se vyjádřil i lídr Jihočechů 2012 Pavel Hroch.

Variant se nabízí hned několik. Dá se říci, že všechny strany jednají se všemi," uvedl. Jihočeši 2012 si zajistili čtyři zastupitele. Současná hejtmanka Ivana Stráská, která dovedla ČSSD k zisku šesti mandátů uvedla, že se spíše přiklání ke koalici, která odráží výsledek voleb.

autoři: Matěj Vodička , Zdeněk Zajíček | zdroje: Luboš Kudláček , ČTK
Spustit audio