Pes by neměl spát v posteli a jíst z talíře. Rozmazlování se vymstí, varuje majitel psí školy

10. červen 2015

Výcviku psů se věnuje už více než třináct let, začínal jako chovatel, teď provozuje psí školu a radí majitelům s výchovou. Ivo Laštovka z Českého Krumlova navíc učí psy správnému chování bez křiku, elektrických impulzů i stahovacích obojků.

„Používat násilí proti psu je špatně, často se to otočí proti člověku,“ říká. Vycvičit se podle jeho slov dá každý pes, bez ohledu na věk či rasu. Respekt si můžete získat i u osmdesátikilového kilového obra. „Nespočívá to v zákazech, bití, fyzické stránce. Podstatné je správné vedení pejska, vysvětlit mu, jak se má chovat. Stejně jako dítě nemůžete bít za něco, co jste mu nevysvětlili,“ popisuje cvičitel.

Ivo Laštovka jezdí za psy přímo do rodin. Seznamuje se s prostředím, ve kterém žijí, a sleduje jejich návyky. Nejdůležitější je ale to, jak se členové rodiny ke zvířeti chovají. Cvičitel musí úplně přesně zjistit, kdo jak se psem jedná.

Jednou z nejčastějších chyb při výchově je rozmazlování. Ivo Laštovka zdůrazňuje, že majitelé nikdy nesmí brát psa jako dítě nebo sobě rovného. „Přílišná benevolence se může velmi snadno vymstít. Není dobré, aby s námi pes spal v posteli nebo jedl ze stejného talíře. Čím více mu dovolíme, tím více nám přeroste přes hlavu,“ připomíná.

Čtěte také

Pes se podle jeho slov jako psovitá šelma přirozeně snaží být vůdčí. Majitelé tak musí zvířatům stanovit pevná pravidla a dbát na ně, aby psi věděli, že vůdcem ve vztahu je člověk.

Dále Ivo Laštovka připomíná, že každý pes je unikát a neexistuje tak jednotný postup převýchovy v případě problémového chování. Případy proto posuzuje individuálně. „Co člověk se psem, to případ. Není žádná osnova, postup, který by fungoval na všech lidech a psech,“ doplňuje.

A jak si správně vybrat štěně? Proč psi rádi berou naše věci a ničí je? To a ještě mnohem více si poslechněte v pořadu Máme rádi zvířata s Janou Urbanovou.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio

Související