Jsou to miláčkové, kteří ohlídají děti i před návštěvou, říká chovatelka o argentinských dogách

20. prosinec 2018

V domovské Argentině se tito psi využívají na lov divočáků a pum. U nás plemeno argentinská doga jako lovecké vedené není, ale pořizovat by si ho měli spíš aktivní lidé, kteří zvládnou výchovu.

„Když někdo slyší doga, představí si velké telátko, oni jsou také velcí, ale jenom asi jako rotvajler. Fenky měří v kohoutku 60 až 65 centimetrů a váží 40 kilogramů, psi mají v kohoutku až 68 centimetrů a váhu kolem 50 kilogramů. Jsou bílí, mohou mít flek na hlavě,“ říká chovatelka Jana Haldová z chovatelské stanice Blanský les.

Při výchově je podle ní třeba myslet od malička na důslednost. „Když si zvíře roste, jak chce, může se projevit nějaká agrese, ale jinak jsou to miláčkové,“ dodává.  

V zimě zateplená bouda a lepší krmení

Argentinská doga je krátkosrsté plemeno, chladného počasí však není třeba se bát. „Pokud je venku celoročně, udělá si na zimu krásnou podsadu. Je ale dobré dobře zateplit boudu, dávat lepší krmení. Pokud se pes chová v bytě, tak na mráz pochopitelně zvyklý není a nemá tak připravenou srst,“ popisuje Jana Haldová.

Všichni psi z chovatelské stanice Blanský les vypadají, jak mají, tedy nemají kupírované uši. Zákon to u nás zakazuje. Podle chovatelky je to ale škoda. „Psi pak trpí na záněty, a když něčím prolítnou v přírodě, mají potrhané uši a určitě pak více trpí,“ vysvětluje.

Asi nejsložitější vrozená vada, která se může u argentinské dogy vyskytnout, je hluchota. „Je třeba štěňátka testovat. Bílí psi také mohou mít alergie. My s tím naštěstí problémy nemáme, naši psi jsou venku, jsou otužilí a jejich imunitní systém je velmi dobře vyvinutý. Psi chovaní v bytech jsou na tom hůř,“ doplňuje Jana Haldová.

Huňatý Flanderský bouvier je dobrý hlídač a to, co ho jednou naučíte, si pamatuje navždy

Flanderský bouvier, pes

Honácké plemeno vyšlechtěné v 17. století, které během válek málem vyhynulo, ale díky nadšeným chovatelům se ho podařilo ve dvacátých letech minulého století oživit. To je Flanderský bouvier.

Mezi další možné zdravotní potíže patří dysplazie kyčelních kloubů a torze, tedy přetočení žaludku, což je u plemen s hlubokým hrudním košem normální. Torze hrozí spíše ve vyšším věku, kdy jsou ochablé tkáně.

Argentinská doga se běžně dožívá 9 až 12 let. Je to aktivní plemeno, které miluje pohyb a v zemi původu se kromě lovu používá také jako slepecký vodicí pes, služební pes v armádě a strážce majetku.

K ostatním psům se může chovat dominantněji. „Někdy se chová dobře a někdy si prostě nesednou, je to jako u lidí. Sklon k dominanci mají v sobě a záleží na výchově, jak moc se to projeví,“ připomíná chovatelka. K dětem se podle ní argentinské dogy chovají velmi dobře, hlídají je, a to i před návštěvou.

Argentinskou dogu představil magazín Máme rádi zvířata. Dále pořad nabízí rozhovor o odchytové službě a útulku a pravidelnou veterinární poradnu, tentokrát na téma hárání.

Spustit audio

Související