Perfektní je tančit v kuchyni při vaření, říkají zakladatelky Kredance

30. duben 2015

Před pěti lety začaly v Českých Budějovicích pořádat taneční kurzy. Postupně se aktivity Markéty Málkové a Báry Paulátové ještě rozrostly a jejich studio Kredance se stalo otevřeným kulturním prostorem s koncerty, módními přehlídkami a dalšími programy. Nyní se ale chystají na změnu.

„Na přelomu roku jsme udělali zásadní rozhodnutí, že opustíme bývalou továrnu Otavan v Riegrově ulici. Zároveň zrovna vznikal Ateliér 3D v Jihočeském divadle a my jsme při jednání s ředitelem Lukášem Průdkem zjistili, že si velmi rozumíme. Divadlo nám nakonec dalo na dva dny v týdnu k dispozici studiovou scénu Na Půdě, kam můžeme přesunout naše kurzy. Ostatní aktivity tak trochu opustíme,“ vysvětluje Bára Paulátová.

Získat lidi pro tanec podle ní není tak těžké, jak by se mohlo zdát. „Snažíme se jim připomenout, že to mají v sobě. Myslím si, že když se člověk narodí, tak chce tančit. Vidíte to na malých dětech. Jde tedy jen o to, aby se člověk vrátil do dětských let a chtěl si zase užívat hudbu,“ vysvětluje.

Markéta Málková dodává, že je úžasné vypnout hlavu a nechat tělo vlnit v prostoru. „Moje sestra, která začala chodit na kurzy do Kredance, říká, že si tancem konečně zabírá svůj osobní prostor. Je to tedy asi nějaká vnitřní potřeba,“ dodává Markéta Málková.

MAMINKA BALETKA, TANEC NA NOVÉM ZÉLANDU

Zakladatelky Kredance měly obě k tanci blízko od malička. Báru Paulátovou k němu přivedla matka, která sama chtěla kdysi být baletkou. „Věnuji se tomu asi od sedmi let a teď tanec vnímám jako zájem, který vzdělává moje tělo, mysl a spojuje se mi i s přemýšlením o životě,“ komentuje.

Markéta Málková vyrůstala na lidovkách a dlouho se zároveň věnovala i divadlu. To se změnilo, když začala studovat tanec na Novém Zélandu. „Tam přišlo takové prozření, viděla jsem, co tanec dokáže, a stal se mým životem,“ říká.

Tanečnice se spřátelily při působení v pražských skupinách a když se po čase rozhodly vrátit do rodných jižních Čech, nebyla podle jejich slov již jiná cesta, než si založit vlastní studio.

Na Půdu Jihočeského divadla přestěhuje Kredance své kurzy už v květnu. Na podzim tu pak naplno začne novou sezónu.

Markéta Málková a Bára Paulátová se ale shodují, že rozhodně není nutné tančit jen na kurzech. Velice přínosné může být i rozhýbat své tělo jen doma. „Perfektní je zatančit si večer při vaření. Ženy vnímají kuchyň jako své bezpečné místo a je skvělé pustit si nějakou muziku, která vás baví, a u toho se rozvlnit. I to jídlo pak bude jinak chutnat,“ uzavírá Markéta Málková s úsměvem.

Spustit audio