Pavel Kroneisl: Ať žije antikvariát

22. červenec 2021

Nedávno jsem se doslechl, že v centru Českých Budějovic po mnoha letech končí jeden známý antikvariát. Je mi to upřímně líto. Vzpomínám si na doby, kdy jsem právě do antikvariátů hrozně rád chodil.

Voněly po starých knihách a člověk tam objevil mnohdy doslova poklady. Já třeba knihu Ernesta Hemingwaye Komu zvoní hrana s ilustracemi Pabla Piccasa.

Do antikvariátů jsem chodil nejen nakupovat, ale i prodávat, to když nám doma začaly přetékat knihovny. Vzal jsem velkou tašku, vyskládal do ní pro nás už nepotřebné knihy – většinou nevhodné dárky – a vydal jsem se do antíku.

Vše jsem prodal, ale protože mi bylo líto jít domů s prázdnou, začal jsem se probírat nabídkou a domů jsem opět vláčel objemné zavazadlo. Prostě knížky jsem měl a mám pořád rád a nikdy jsem neodolal možnosti je mít.

Měl jsem kdysi kamaráda Honzu, jehož rodiče měli doma obr knihovnu, kterou jsme mohli využívat i my mladí. Tahali jsme knížku po knížce a čuchali k nim. To si vezmete svazek a proti nosu rychle zalistujete. Každá ta stará knížka voněla jinak. Teprve pak jsme se zajímali, co v ní je.

Prostě staré knížky mají své obrovské  kouzlo. Proto je mi moc líto každého zavřeného antikvariátu. Toho budějovického, do nějž jsem často chodíval, zvlášť. Ale co se dá dělat.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.