Pavel Kroneisl: Síla zvyku

22. červen 2020

Říká se, že člověk si zvykne i na šibenici. No, s tím se dá  samozřejmě polemizovat. Ale o tom, co je síla zvyku, jsem se přesvědčil docela nedávno.

Když nastala doba roušková, každý to snášel jinak. Třeba já jsem si roušku nasazoval pouze při cestě mezi lidi. Doma, na naší polosamotě jsem ji vůbec nepotřeboval.

No a navlékl jsem si ji při jedné cestě za nákupem do supermarketu v Lipně nad Vltavou. Vzal jsem si hygienicky ošetřené rukavice a vydal se mezi lidi. Nakoupil jsem, popovídal jsem si se zdejšími příjemnými prodavačkami a zastavil se u automatu na kafe, který je ve vestibulu tohoto obchodu.

Mám totiž to automatické kafe moc rád. U stroje stál pán a čekal na svůj nápoj. Z mašiny se ozvalo pípnutí a milý ženský hlas prohlásil, že děkuje. Pán odebral kelímek, vykročil směrem ke dveřím a nedočkavě se napil, měl už na to kafe zřejmě hroznou chuť. Ale na obličeji měl roušku.

Já jsem to nevydržel a vyprsknul jsem smíchy. Ozvalo  se – „No, no,  abyste se  nepo….  Prostě já musím mít tu roušku furt a už si to ani neuvědomuju.“

Nechal jsem ho udělat si další kafe  a on mi povídá – „Víte, já  bydlím  na sídlišti, přijel jsem z města a tam to bez roušky vůbec nejde. Člověk si na ni tak zvykne, že mu vůbec nepřijde, že ji má. Tady u vás na vsi je to přece jenom jinak.“

Uvědomil jsem si, že má vlastně pravdu a ještě jednou jsem se mu za svůj smích omluvil. A pak, že si člověk nezvykne téměř na všechno.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.