Pavel Kroneisl: Policie v akci

12. červen 2019

Elitní policisté ze zásahové jednotky, drsní chlapíci s kuklami na obličeji, to jsou častí hrdinové mnoha filmů – bude o nich i Rozhlasový sloupek Pavla Kroneisla.

Téměř v každé současné kriminálce nebo detektivce zazní věta: zavolejte zásahovku. A pak se objeví zakuklenci se samopaly a za obrovského řevu, nebo naopak zcela potichu, to podle situace, obsadí třeba dům a pachatel je namydlenej.

Je ovšem pravda, že někdy jsou tyhle akce ve filmu značně přitažené za vlasy. My u nás ve vsi v Přední Výtoni máme každý rok na jaře možnost vidět členy URNA, tedy Útvaru rychlého nasazení na vlastní oči a bez kukel na obličeji. Koná se tady totiž celorepublikový závod tohoto specifického policejního útvaru nazvaný Šumaman.

Letos to bylo už po dvaadvacáté. Závod je to opravdu extrémní. A parádní. Pětičlenná družstva musí během jednoho dne zdolat trať pečlivě připravenou, jak se vyjádřil jeden z účastníků závodu, ultrasadistickými organizátory.

Třicet kilometrů se jede na horském kole, deset kilometrů se běží terénem a k tomu pět kilometrů na raftu. To vše je zpestřeno dvojím slaňováním s patřičnou horolezeckou výbavou. Dále je na trase pět zastavení s názvem opičí dráha.

Tenhle celodenní závod dokonale prověří fyzickou zdatnost příslušníků zásahovek. Hoši si prostě sáhnou na dno svých sil. Největší lahůdkou je poslední superopičí dráha postavená v prostoru cíle. Na její zdolání už málokomu zbývají potřebné síly. A tak se vesele padá do bezpečnostních sítí.

Ale pravidla připravená organizátory ultrasadisty praví, že tuhle poslední lahůdku musí zdolat každý člen družstva, aby byl průběh cílem uznán. Proto tedy opět nahoru a opět pád a znovu a čas běží a běží……

Zaslechnete tady zajímavé výrazy, za které by se nemusel stydět ani známý sprosťák, hostinský Palivec z Haškova Švejka. Pokud tohle všechno chcete vidět na vlastní oči, přijeďte se za rok na 23. Šumamana podívat.

Spustit audio