Pavel Kroneisl: Kapr Martin

21. prosinec 2020

Vzpomněl jsem si na jedny dávné rodinné vánoční svátky. Naší dcerce Martince byly čtyři roky. Dostali jsme tenkrát dva dny před Štědrým dnem od kamaráda čerstvě uloveného živého kapra. 

Já jsem se rozhodl, že ho dáme prckovi do vany, ať má nějakou radost. Moje žena nesouhlasila - kde se prý budeme koupat a co si dáme ke štědrovečerní večeři, když se dcera s kapříkem skamarádí. Námitky jsem nebral a šup - kapr byl ve vaně. Když přišla dcerka ze školky domů a uviděla ho tam, byla nadšená.

„Jú“ vykřikla, „to je kapr Martin“. V tu chvíli mi bylo jasné, že žena měla pravdu. Štědrá večeře bude problém. Martinka kapra krmila kousky rohlíku a on ochotně konzumoval. Já už jsem se v duchu viděl, jak jdeme jejího jmenovce, kapra Martina, slavnostně pustit na Štědrý den u nás v Rožnově do Vltavy a já potom jdu ještě honem koupit nového šupináče, aby byla zachována tradice.

Bylo mi jasné, že tohle se mi nepovedlo, a že jsem si zřejmě zadělal na velký problém.

23. jsem vzal Martinku k vaně a opatrně povídám: „Víš, Maťo, zítra bude u nás kapřík k večeři, tak jako každý Štědrý den.“ Čekal jsem s obavami na její reakci. Prckovi se rozzářila očka a povídá: „A já chci z kapra Martina ten největší řízek, tati!“  Dost mě to překvapilo, ale pak jsem si uvědomil, že se jí tenhle racionální přístup bude v životě určitě hodit. Rázem bylo po problému, tradice byla zachována a Štědrý večer se nádherně vydařil.

Přeju dobré jitro.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.