Památný rozhlasový kainarovský večer ozdobila i velká zpěvačka Eva Pilarová

„Je to neuvěřitelné, že už je to skoro čtrnáct let. Byla to tehdy, řečeno s Luďkem Hulanem, opravdu milá společnost,“ vzpomíná jeden z důležitých aktérů památného kainarovského večera ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v říjnu roku 2008 Petr Hanzlík, vedoucí člen vokálního kvarteta The Swings.

29. června 1917 se v moravském Přerově narodil básník, textař, skladatel, dramatik, novinář a hudebník Josef Kainar. Prostřednictvím přehlídky písniček nesoucích pečeť slovesného mistrovství se mohlo publikum ve studiovém sále dotknout Kainarova jedinečného poetického světa a zároveň se ponořit do minulosti české swingové i populární hudby.

Ten koncert byl i svým názvem Poctou Josefu Kainarovi, se zpěvem a hudbou vokální skupiny The Swings a kapely X-tet vedené legendárním jazzovým kontrabasistou Vítem Fialou.

Událost ozdobila legenda české pop music a swingu, velká zpěvačka Eva Pilarová, která zazpívala v rámci kainarovského večera písničky Peníze z nebe a Takovou žízeň může mít jen bernardýn. Záznam je tedy zároveň milou vzpomínkou na výjimečnou českou zpěvačku, která zamířila před dvěma roky do swingového nebe.

Na českobudějovickém rozhlasovém podiu ji předešli The Swings, jmenovitě Petr Hanzlík, Petr Jindra, Pavel Švestka a Jiří Hruška, například se skladbami Nebe počká a Duben, první duben. A o skvělý hudební doprovod se postaral X-tet kontrabasisty Víta Fialy s pianistou Jakubem Zomerem, akordeonistou Ondřejem Kabrnou a proslulým tenorsaxofonistou Svatoborem Macákem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související