U Tří lvů hrál legendární kontrabasista a zpěvák Antonín Gondolán se dvěma mladšími skvělými jazzmany

Za řadu let hudební redakce Českého rozhlasu České Budějovice zorganizovala ve studiovém sále mnoho koncertů nepochybně pozoruhodných umělců různých žánrů. A ten, který vám v Koncertních ozvěnách tentokrát nabízíme k poslechu, spojil v organický celek hned dva žánry, a to populární hudbu s jazzem. 

Na začátku června roku 2008 zavítal ke Třem lvům výborný zpěvák, kontrabasista i autor romského původu Antonín Gondolán, známá postava domácí hudební scény už od 60. let, kdy tento rodák ze slovenských Brutovců, objevený slovutným kapelníkem Gustavem Bromem, působil v Semaforu, ale hlavně po boku Karla Gotta v divadélku Apollo – a také vedl populární sourozeneckou kapelu.

Před čtrnácti lety jej v českobudějovickém rozhlasovém sále doprovodili dva špičkoví jazzmani – kytarista Petr Zelenka a bohužel již nežijící saxofonista Rostislav Fraš, známý i z působení v  Rozhlasovém Big Bandu Gustava Broma.

Koncert vracíme do přítomnosti i z toho důvodu, že zakrátko, 13. června, oslaví Antonín Gondolán osmdesátiny. Onen rozhlasový koncert měl, jak už bylo naznačeno, dvě hudební nálady. Tu první, řekněme, populární, kdy Antonín Gondolán zpíval, dílem v češtině, dílem romsky, u klavíru na připravené základy své písničky, a také tu jazzovou, kdy se chopil kontrabasu v triu s Petrem Zelenkou a Rostislavem Frašem.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související