Palivové dřevo se dá sehnat za nižší cenu než loni, týká se ale většinou jen borovic a smrků

6. květen 2023 08:30

Někteří jihočeští prodejci nabízejí palivové dřevo za nižší ceny. Netýká se to ale celého sortimentu. Za tvrdé dřevo zaplatí lidé stejně jako loni, někde zlevnila štípaná borovice a smrk a ceny se liší v řádech stovek korun za metr.

„Dřevo, které momentálně vyrábíme, si lidé doma uskladní a do zimy jim krásně vyschne. Můžou s ním pak příští zimu topit. Veškeré palivové dřevo – smrk, borovice, bříza, olše, buk, dub – jsme zlevnili zhruba o deset až dvacet procent na metr,“ informuje Zdeněk Tregler, zástupce firmy Dřevo na zimu, která na rozdíl od jiných výrobců zlevnila všechny druhy palivového dřeva.

Snížením ceny se ale dostane do ztráty. „Jelikož jsme začínali loni v listopadu, tak jsme veškeré dřevo nakupovali za nejdražší ceny v historii. Kdybychom ale nezlevnili, tak se samozřejmě stane to, že u nás zákazníci nebudou objednávat, což by bylo horší,“ říká Zdeněk Tregler.

Společnost Lesy a rybníky města České Budějovice zatím cenu nesnížila. „My jsme v očekávání, protože se poměrně vážně mluví o změně DPH na palivové dřevo. V případě, že vláda schválí zvýšení, pravděpodobně necháme ceny na stávající úrovni, akorát odvedeme státu vyšší částku. Pokud by se DPH nezměnilo, budeme uvažovat o snížení cen u některých komodit. Šlo by o měkké štípané palivové dřevo, smrk, borovici, u tvrdého dřeva neočekáváme změnu,“ vysvětluje jednatel Jiří Staněk.

Cena veškerého volně loženého palivového dřeva na jihu Čech se v současnosti pohybuje od 1200 do 2500 korun za kubík.

Spustit audio

Související