Otevírali ji předloni a už nestačí. Srubec u Českých Budějovic musí rozšířit základní školu

11. červenec 2022 13:42

Děti ve školách na mnoha místech vystřídali dělníci. Třeba ve Srubci u Českých Budějovic začali budovat přístavbu, která rozšíří kapacitu základní školy. V obci přitom novou budovu otevírali teprve v roce 2020. Od té doby se ale počet prvňáčků téměř zdvojnásobil.

„My jsme byli celé jaro jako na trní, jestli vůbec dostavba bude, nebo nebude. Dosud děti nemají tělocvičnu, mají jenom uvolněnou třídu, která měla být původně družinou, a tam chodí v zimě cvičit,“ popisuje zástupkyně ředitelky srubecké základní školy Alena Svitáková.

Součástí nové přístavby bude tělocvična, šatny, velká kuchyně s jídelnou a dalších pět učeben. „V září nastoupí 46 prvňáčků, takže budeme mít dvě první třídy, a tím pádem by nám stávající budova, která obsahuje pět tříd, v dalších letech nestačila. Vzhledem k počtu dětí ve školkách je evidentní, že další rok budeme mít opět dvě první třídy,“ dodává Alena Svitáková.

Poloha obce při samém okraji a s výhledem na krajské město je stále atraktivnější. Skoro se tak zdá, že nikoliv v Českých Budějovicích, ale právě na Srubci by chtěl žít každý. Podle starostky Lenky Malé zde přibývá kolem 150 obyvatel za rok.

Čtěte také

„Od té doby, co jsem nastoupila do funkce v 2015, jsem postupně vítala asi 35 až 40 dětí ročně. Letos už jsme měli vítání občánků a za pět měsíců se narodilo ve Srubci 36 dětí, takže to vypadá, že budeme mít rekordní nárůst,“ uvádí.

Přístavba školy bude stát zhruba 165 milionů korun. Část obec pokryje z vlastních nákladů a také z dotace Jihočeského kraje. Zbývajících 100 milionů by pak mohla uhradit z dotace ministerstva životního prostředí.

Architekti tomu přizpůsobili i projekt. „Naši přístavbu jsme přepracovali na ne nulovou, ale dokonce plusovou budovu, to znamená, že bude energeticky soběstačná,“ vysvětluje starostka Lenka Malá.

Pokud se dotaci nepodaří získat, obec má od banky přislíbený úvěr. Podle smlouvy se zhotovitelem se má nová přístavba kolaudovat příští rok v létě.

Spustit audio

Související