Oteplování planety motýlům nevadí. Jejich výskyt ovlivňuje především člověk, zjistili vědci

29. květen 2020 08:05

Hlavním strašákem pro přežití motýlů není globální změna klimatu. Je to především způsob obhospodařování krajiny. V matematických modelech a v databázích, které shromažďují údaje o výskytu motýlů v Evropě a severní Americe už od 18. století, to zjistili jihočeští entomologové.

Zaměřili se na stovku druhů. „Vybírali jsme druhy, které mají docela široký areál rozšíření, zhruba mezi severním Španělskem a jižním Švédskem, a které mají jenom jednu generaci. Snažili jsme se zjistit, jaká je souvislost mezi dobou letu motýla a zeměpisnou šířkou jako ekvivalent globálního oteplování,“ uvádí entomolog Zdeněk Faltýnek Fric.

Vyhodnocováním a utříděním těchto dat došli vědci k pozoruhodným závěrům. „Doteď se myslelo, že globální oteplování ovlivňuje motýly tak, že jejich aktivita začíná dřív. My jsme ale zjistili, že tomu tak není,“ říká Zdeněk Faltýnek Fric.

„Pokud je naše studie správná, tak zhruba polovina druhů se výskytem nijak nemění. U zbývajících se část skutečně vyskytuje dříve, ale existuje skupina motýlů, kteří by se naopak měli objevovat později,“ dodává.

Tento entomologický výzkum byl hodně spojený s matematikou. „Základem bylo počítat, jak doba výskytu souvisí se zeměpisnou šířkou, pak jsme zkoušeli i spočítat, jestli je tam nějaká závislost v letech, což je vlastně ekvivalent výzkumu globálního oteplování,“ vysvětluje Zdeněk Faltýnek Fric.

Čtěte také

„Ve všech analýzách nám vyšlo, že existuje větší část druhů, které se zkrátka nijak nemění ani v čase ani nadmořské výšce. Paradoxně i co týče výskytu v jednotlivých letech, jsou druhy, které se objevují nyní později, a jsou druhy, které se objevují v současnosti dříve,“ popisuje.

Vědci také potvrdili fakt, že výskyt motýlů souvisí především se změnou hospodaření. „Z tohoto výzkumu víme, že minimálně u poloviny druhů se změnou oteplování nic nestane. Ale na druhé straně jsou druhy, které u nás pořád mizí. Protože děláme i další projekty, tak už víme, že to je opravdu tím, že někde jim zmizely biotopy, kdežto jinde se ještě vyskytují,“ doplňuje Zdeněk Faltýnek Fric.

Jihočeští entomologové plánují v následujících letech výzkum motýlů, kteří žijí na rašeliništích a mokřadech na Šumavě.

Spustit audio

Související