Ortoped Pavel Sadovský a jeho žena Žaneta se dobře doplňují v práci i doma

12. únor 2016

Téměř společnou profesi mají manželé Sadovští z Českých Budějovic. Žaneta pracuje jako fyzioterapeutka, její manžel Pavel je ortopedem. Nezřídka si tak předávají pacienty.

Žaneta Sadovská se podle svých slov k fyzioterapii dostala víceméně náhodou. „Na základní škole jsem se věnovala bojovému umění taekwon-do, takže jsem měla poměrně blízko k pohybu, a říkala jsem si, že by mě něco takového bavilo. Nastoupila jsem tedy na střední zdravotnickou školu a potom vystudovala fyzioterapii na vysoké škole,“ vzpomíná.

U Pavla Sadovského byla budoucí kariéra jasnější. Jeho otec je totiž známým budějovickým ortopedem. „Rozhodně jsem k tomu nebyl dotlačen, ale asi nikdy mě ani nenapadlo věnovat se jiné profesi než medicíně. O konkrétním oboru jsem dlouho nebyl přesvědčen, až na konci studia jsem se rozhodl pro ortopedii. Věděl jsem, že to možná bude složitější, když je otec ortoped a nastoupím na stejné oddělení, ale myslím, že to nakonec docela dobře dopadlo,“ říká.

Jeho manželka se po několika letech v nemocnici pustila do soukromé fyzioterapeutické praxe. „Odešla jsem na mateřskou, ale neuměla jsem si představit, že budu celou dobu sedět doma, protože obor se vyvíjí velmi rychle. A také jsem chtěla zkusit, jaké to je, když si to člověk musí řídit celé sám,“ vysvětluje.

Žaneta Sadovská se věnuje takzvanému kineziotapingu neboli tejpování. „Je to metoda, která vznikla v 70. letech v Japonsku. Používá se pásek ze specifického materiálu, tejp, který dáme na tělo a vyvoláme tím určité reakce. Dokážeme ulevit od bolesti, zrelaxovat sval, zpevnit kloub. Využití je široké, jedná se o dobrý doplněk rehabilitační a ortopedické praxe,“ popisuje.

Tejpy podle ní mohou pomoci lidem všeho věku. Například u dětí se takto léčí pupeční kýly, rozestupy břišní stěny nebo ortopedické vady. Těhotným ženám mohou zase pásky ulevit od bolestí zad, vhodné jsou i po úrazech a operacích. Vždy ale záleží na konkrétním případu, je třeba pacienta vyšetřit,“ zdůrazňuje Žaneta Sadovská.

Kinesio tejpování podporuje správnou funkci svalů, lymfatického systému a kloubů

Její manžel, lékař a ortoped metodu kineziotapingu rozhodně neodmítá. „Jsem přesvědčený o tom, že každá metoda, která pacientovi může prospět, přinést úlevu a usnadnit léčení, je prospěšná. Pokud funguje a správně se používá, tak proti ní nemohu nic namítat,“ komentuje.

On sám ji také vyzkoušel. „Už několikrát jsem na sobě něco nalepeného měl,“ říká. „Hlavně po skončení mého kurzu, když se nadšená vrátila s kupou tejpů a potřebovala jsem nějakou zkušební oběť,“ dodává s úsměvem Žaneta Sadovská.

Podle Pavla Sadovského se velmi často stává, že k němu manželka pošle svého pacienta a naopak. Myslí si, že se jako dvojice ortoped – fyzioterapeutka dobře doplňují a pro pacienty to může být výhodou.

Podobná harmonie funguje i v jejich domácnosti. „Myslím, že doma spolupracujeme ještě lépe. Hlavně proto, že musíme rodinný život nějak skloubit s prací a mými službami v nemocnici. Tak se o práci doma dělíme a zvládáme to,“ říká.

Prozrazuje i trik, jak si při domácích pracích nezhoršit zdraví: „Z ortopedického hlediska je nejvýhodnější časté střídání různých poloh a tedy i prací. Takže radím vykonávat všechny práce a střídat u nich polohy. Také dlouhé sezení u počítače vede k různým potížím, takže je dobré si práci proložit nějakou jinou činností.“

Spustit audio