Optimistickou náladu navozující retro hudební zábava s banjem od Temže a Velkého zvonu

8. říjen 2024

Tentokrát Vlídným tónům dominuje především banjo. Naši pozornost zavedeme ke stále svěžím a optimistickou náladu vzbuzujícím nahrávkám britského studiového seskupení, jehož název The Big Ben Banjo Band místo jeho působení jasně zasazuje.

Big Ben je zavedený název pro hodinovou věž, která je součástí budovy Westminsterského paláce na břehu Temže v Londýně, a také zažité pojmenování Velkého zvonu.

Šlo o projekt britského skladatele, kapelníka, pianisty, producenta a aranžéra Williama Norrieho Paramora, který se podílel na nahrávkách jak Cliffa Richarda, tak legendární kytarové party Shadows. Již v padesátých letech vedl pod svým jménem Norrie Paramor studiový orchestr, ale coby hudební ředitel a producent se věnoval pod křídly EMI též jiným aktivitám.

K nim náležely právě třeba The Big Ben Banjo Band a jeho nahrávky, které též ozdobí tento pořad. Jako už ta první – úprava velmi staré skladby Moonlight Bay, kterou hráli i  Beatles.

Základ The Big Ben Banjo Bandu tvořila kapela Banjoliers, kterou ve čtyřicátých letech minulého století založil všestranně nadaný muzikant Billy Bell. Jeho nahrávky založené na šlágrech převážně z dvacátých a třicátých let často zněly ve vysílání BBC a The Big Ben Banjo Band měl i jeden velký hit. Byla to směska několika melodií nazvaná Let´s Get Together, tedy Dejme se dohromady.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související