Operátorky, jaderné fyzičky i strojnice pracují v Temelíně. Žen je v elektrárně stále víc

25. březen 2024 08:40

Práce v tuzemských jaderných elektrárnách láká stále více žen. Meziročně jejich počet vzrostl o 18 procent. Nezastávají jen administrativní pozice. Například Lenka Kolouchová si splnila sen a momentálně pracuje jako strojnice Jaderné elektrárny Temelín. Původně přitom pomáhala v rodinné restauraci a potřebné technické vzdělání si doplnila až po třicítce.

„Tady jsme na třiceti metrech strojovny a díváme se na parní turbínu s veškerou související technologií,“ ukazuje strojnice Lenka Kolouchová jedno ze svých nejoblíbenějších míst v temelínské jaderné elektrárně. „Mám tady výhled a taky krásně slyším, jestli všechno přede tak, jak má. Sem chodím každý den,“ dodává.

Původně přitom měla úplně jiné zaměstnání, pracovala v kuchyni v rodinné restauraci. „Mě prostě technika vždycky táhla, a když jsme potom měla už manžela a děti, rozhodla jsem se, že práci změním. Dodělala jsem si správné školy, praxi a zkusila jsem, jestli mě sem vezmou,“ usmívá.

Zároveň ale Lenka Kolouchová přiznává, že cesta k vysněné práci v jaderné elektrárně vyžadovala i oběti. „Doma jsem to i obrečela. Musela jsem se vzdát určité části času s rodinou, a to je jediná věc, která mě na celé té změně mrzí. Bez toho to ale nešlo. Naštěstí mám skvělého manžela, který mě podpořil, díky tomu tady dnes můžu stát,“ říká.

Čtěte také

V jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany momentálně pracuje 375 žen. Zvýšený zájem dívek zaznamenává skupina ČEZ už ve vzdělávacích programech pro středoškoláky a vysokoškoláky.

„To je potom důležité pro nasměrování další kariéry. V tu chvíli si vybudují vztah k technice, získají patřičné vzdělání a mají šanci najít uplatnění i v oborech, které třeba v minulosti byly spíš výsadou mužů, ale teď se v nich dokáží díky svým znalostem a schopnostem prosadit ženy,“ komentuje mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

V Temelíně působí například manažerky, jaderné fyzičky a strojnice. Hned dvě ženy teď absolvují dvouletou přípravu na klíčovou provozní pozici operátorky blokových dozoren.

Spustit audio

Související