Ona maluje, on píše básně. Společně teď sourozenci Kateřina Landová a Tomáš Richtr vystavují v českobudějovickém rozhlase

13. listopad 2023

Akvarely a kresby Kateřiny Landové si můžou lidé prohlédnout ve výstavním prostoru Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů. Souběžně s obrazy jsou tu ale i básně, jejichž autorem je Tomáš Richtr. Poezie a výtvarné umění sourozenců se vzájemně doplňují.

Oba jsou vystudovaní architekti, básně a kresby tvoří každý sám, přesto svým způsobem vlastně dohromady. 

„Chodíme na výlety, do přírody, každý se svými kamarády, rodinou. Já mám v batohu vždycky kromě svačiny i skicák, a když je volná chvíle, děti si hrají, zastavíme se, tak kreslím, co vidím, co mě zaujme,“ vysvětluje Kateřina Landová.

„Stejně tak bratr. Myslím, že na výletech hledá inspiraci, případně rovnou píše. A navzájem si to sdílíme. Posíláme si obrázky nebo si napíšeme přes SMS báseň,“ doplňuje.

Výstava má název Místa zastavení. „Jsou to nejen místa zastavení fyzicky, kdy třeba skutečně na výletě zastavíme a něco vznikne, ale i mentálně, že člověk na chvilku vypne, třeba přestane pracovat, vypadne z té pravidelnosti,“ vysvětluje Kateřina Landová.

Tomáš Richtr potvrzuje: „Oba v sobě máme nějaké otázky, které jsou svým způsobem podobné, protože my jsme si podobní. A ty otázky se snažíme probrat. Sestra to vyjadřuje obrázky, já slovy a sami jsme překvapení, když si to vzájemně pošleme, že ty obrázky a básně k sobě sedí,“ říká.

Výstava Místa zastavení, která spojuje kresby Kateřiny Landové a básně jejího bratra Tomáše Richtra, zůstane v budově Českého rozhlasu České Budějovice do 5. prosince.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.