Ohlédnutí za kulturním rokem 2020

10. leden 2021

Ve druhém ledovém magazínu o kultuře se ještě jednou ohlédneme za uplynulým rokem. Před týdnem jsme si připomněli významné kulturní události, které jsme mohli prožít ještě před prvním jarním lockdownem a v reportážích jsme zavzpomínali na kulturní vlaštovky hned po jeho uvolnění. Léto pak přineslo naprosto fantastickou kulturní explozi. Nejvýraznější počiny letní sezóny proto rádi znovu vypíchneme.

Když se v květnu uvolnila vládní opatření, znamenalo to pro pořadatele kultury jednoznačný pokyn: jít do toho naplno, protože nikdo neví, kdy přijde druhá vlna pandemie. Proto hned v červnu začalo Jihočeské divadlo hrát v zahradách a parcích po celých jižních Čechách, protože o sezónu na otáčivém hledišti z důvodu jeho rekonstrukce přišlo.

Nebývale nabité léto kulturou zažily České Budějovice nebo třeba Český Krumlov. Všichni zjistili, že domácí návštěvníci jsou hladoví a dokážou nahradit i zahraniční klientelu. Na začátku července se rozběhly tradiční festivaly – za všechny jmenujme Okolo Třeboně, Setkání s hudbou v Soběslavi nebo třeba Vivat varhany ve venkovských kostelících České Kanady. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov přesunul svůj termín na podzim a dal prostor výhradně českým umělcům.

V Kavárně se v reportážích vrátíme na srpnové Slavonice Korona Torzo, které bylo náhradou za filmový a hudební festival Slavonice Fest. Připomeneme taky speciální projekt Divadla Continuo Ostrovy, který připravilo v Malovicích u Netolic na hrázi rybníka Otrhanec. Festival Art Salon Piano, který měl původně začít už na jaře, jeho organizátoři přesunuli na podzim a naživo z něj zazněl jen jeden koncert, ostatní si můžeme poslechnout ze záznamu.

A nakonec připomeneme, jak Jihočeské divadlo hrálo v době adventu lidem ze střechy radnice, nebo objíždělo s Teatromatem Malého divadla jihočeská města.

Kulturní magazín Kavárna poslouchejte každou neděli krátce po 18. hodině, nebo ZDE ze záznamu.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , pku
Spustit audio