ODS vedená Martinem Kubou drtivě vyhrála krajské volby na jihu Čech. Nebude ani potřebovat koaličního partnera

21. září 2024 21:03

ODS, hnutí ANO a koalice Stačilo! Takové bude složení zastupitelstva Jihočeského kraje v příštích čtyřech letech. Rozhodli o tom voliči. Občanští demokrati získali přes 47 procent hlasů, mají tak pohodlnou většinu a poprvé v historii jihočeské krajské samosprávy budou vládnout sami. Ostatní strany z koalice vlády Petra Fialy z ODS na jihu Čech zcela propadly.

„Já ani nevidím důvod, proč bychom nějaká koaliční jednání vedli. Samozřejmě se s kolegy z obou uskupení budu chtít sejít, protože zastupitelstvo historicky pracovalo v maximální shodě se všemi a budu se o to dál snažit. V tuto chvíli se ale nezdá, že by bylo nutné tady na jihu Čech skládat nějakou koalici,“ okomentoval volební výsledky Martin Kuba z ODS, který se tak téměř jistě znovu stane jihočeským hejtmanem.

Své stranické kolegy ale upozornil na to, že ve většině ostatních krajů občanští demokrati prohráli. „Já myslím, že je to k velkému zamyšlení, jestli se politika dá dělat pražskou optikou, nebo se dívat na to, co třeba ty lidi víc trápí v regionech. Debat se teď asi povede spousta, možná nás budou používat jako nějaký příklad,“ dodal.

Druhé hnutí ANO získalo ve volbách do zastupitelstva Jihočeského kraje přes 24 procent hlasů. Stejně jako v předchozím volebním období bude i příští čtyři roky v opozici. „My pochopitelně půjdeme popřát vítězi, ale podívejte se na výsledky, tady není o čem jednat. Ale my jsme poměrně tvrdá opozice, to znamená, že nějakým způsobem s námi pan hejtman bude muset komunikovat,“ uvedl lídr jihočeské kandidátky Roman Kubíček.

Třetí příčku obsadila koalice Stačilo! složená z Komunistické strany Čech a Moravy, České suverenity sociální demokracie, České strany národně sociální a Spojených demokratů - Sdružení nezávislých. Jihočeskou lídryni koalice Kateřinu Jirousovou jsme žádali o vyjádření, ale na výzvy nereagovala.

Asi největší debakl utrpěla Česká pirátská strana. Ta měla v minulém volebním období devět mandátů v krajském zastupitelstvu. Následující čtyři roky ale nebude mít ani jeden. Podle krajského lídra Josefa Soumara je to odraz celostátní politiky. „Piráti propadli v celé republice, samozřejmě tomu nepomohla ani digitalizace stavebního řízení a to, že jsme součást vlády. Doufám, že takový výsledek, který ukazuje na tu krizi, se odrazí i na vrcholné úrovni,“ řekl.

Do krajského zastupitelstva se nedostala TOP 09, lidovci nebo hnutí STAN. Poprvé od vzniku krajských samospráv v roce 2000 nebudou součástí jihočeského zastupitelstva ani sociální demokrati.

Spustit audio

Související