Obyvatelé Mirovic při volbách rozhodují i o stavbě fotovoltaické elektrárny. Zájem o referendum je velký

21. září 2024 08:38

O krajské volby v Mirovicích na Písecku byl hned po jejich zahájení nebývalý zájem. Město je totiž spojilo s historicky prvním referendem. Lidé se v něm můžou vyjádřit k plánované stavbě fotovoltaické elektrárny v místní části Touškov.

„Každý se na referendum ptá, jak to označit, do které obálky vložit a kam hodit, protože to nechce zkazit,“ popisuje předsedkyně volební komise Markéta Jílková.

Sedmasedmdesátiletý František Moravec přišel do volební místnosti v Mirovicích o francouzských holích. Stálo mu to prý za to. „Jde mi o to, aby se fotovoltaická elektrárna nestavěla. Já tam mám zahradu a koukal bych na skla,“ říká.

Svůj hlas v místním referendu odevzdal i Jiří Trubka. „Domnívám se, že je to poměrně velká stavba, a myslím, že není příliš vhodná,“ komentuje.

Členka volební komise Helena Syrovátková takový zájem o volby zatím nezažila. „Co sedím ve volební komisi, tak takovýhle šrumec tady ze začátku nikdy nebyl. Velice mě to překvapilo, určitě to referendum táhne,“ zmiňuje.

Do fronty ve volební místnosti se zařadil také Josef Balog. „Já jsem očekával, že tu bude fronta. Fotovoltaika by určitě přinesla obci nějaké benefity, proto s tím souhlasím,“ dodává.

Danuše Dvořáková přišla jenom kvůli referendu. „Prostě se mi to nelíbí. Syn, který žije v Praze, ale má tu chalupu, mě prosil, abych šla hlasovat,“ říká.

Výsledek referenda o výstavbě fotovoltaické elektrárny v Touškově, místní části obce Mirovice na Písecku, se lidé dozví na úřední desce hned po sečtení a kontrole hlasovacích lístků.

Spustit audio

Související