Odebrat krev, zavést infuzi, asistovat při převazech. Budoucí zdravotníci skládají praktické maturity

12. květen 2022 10:27

Slohová práce, didaktické testy, ústní a na některých školách i praktické zkoušky – tak vypadají maturity. Nejpozději v pondělí by se studenti měli dozvědět, jak uspěli v didaktických testech. Část budoucích zdravotníků z Jindřichova Hradce už bude vědět i to, jak se jim vedlo v praktické části zkoušek dospělosti.

Tento týden skládají praktickou maturitu žáci 4. A přímo v jindřichohradecké nemocnici. Studentka Pavlína Petrů si tak na převazový stolek chystá pomůcky, které bude potřebovat pro jeden z úkolů na oddělení chirurgie.

Praktickou maturitu skládají studenti na oddělení, kam ve třetím i čtvrtém ročníku chodili na odbornou praxi. Členkou maturitní komise je staniční sestra Petra Čekalová. „Určitě je znát, že jsou nervózní. Mají sledované výkony, stojí nad nimi pět členů komise, zatímco při praxi je to jen profesorka plus třeba já. A teď je znervózňuje, že je to zkouška. Zkouška zní hrozně snad pro každého,“ usmívá se.

Čtěte také

Vedoucí odborné praxe střední zdravotnické školy Ludmila Stejskalová doplňuje, jak samotná praktická maturita budoucích zdravotníků vypadá: „Musí mít alespoň dva pacienty a výkony. Výkony se určí vždycky u toho pacienta tak, jak jsou podle diagnózy dané. Většinou jde o odběr krve, převazy, infuze.“

Maturitu teď skládají žáci, kterým téměř celou dobu studia poznamenala pandemie koronaviru. „Myslím, že při distanční výuce chybělo takové to odposlouchávání a doptávání se. Možnost přes videohovory samozřejmě byla, ale ne tolik jako obvykle. A na některých studentech je to vidět. Někdo to samozřejmě zvládl lépe, nevadil mu tento způsob, možná mu i vyhovoval, ale jsou také ti, kteří si to potřebují poslechnout, zeptat se,“ uvažuje Ludmila Stejskalová.

Stejně jako ostatní maturanty i budoucí zdravotníky čeká ještě ústní část zkoušek dospělosti. Pavlína Petrů a její spolužáci je budou skládat v posledním květnovém týdnu.

Spustit audio

Související