Začaly přijímací zkoušky na střední školy. V Jihočeském kraji se k nim přihlásilo i 135 ukrajinských dětí

13. duben 2022 08:07

Test z matematiky a českého jazyka a literatury – tak vypadají jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Začaly v úterý a v případě, že si uchazeči o studium vybrali i druhou školu, půjdou k nim i ve středu. Výsledky ředitelé zveřejní 28. dubna.

Zadání prvního testu z matematiky dostali uchazeči o studium na středních školách krátce po půl deváté ráno. „Strach mám z matematiky, ale myslím, že to nějak zvládnu,“ svěřil se před začátkem zkoušek Matěj Šebek. Rád by se dostal na jindřichohradeckou obchodní akademii. „Zůstávám v Hradci kvůli basketbalu a tahle škola mi připadá nejlepší ze všech, co tu jsou,“ vysvětlil.

Matěj Šebek byl jedním ze zhruba 130 žáků, kteří si přihlášku na jindřichohradeckou obchodní akademii podali. Ředitel školy Josef Janda je se zájmem spokojený. „I v předešlých letech bylo dětí zhruba stejně, takže zájem neklesá,“ říká.

Zájem žáků stále trvá i o zdravotnické obory. Na střední školy také začínají přicházet populačně silnější ročníky. Letos je na jihu Čech v devátých třídách téměř šest tisíc žáků. „Bývaly doby, kdy bylo třeba jen čtyři a půl tisíce žáků,“ dodává vedoucí odboru školství krajského úřadu Hana Šímová.

Zároveň se na střední školy hlásí děti, které do Česka uprchly před válkou na Ukrajině. „Podali 119 přihlášek do maturitních oborů a 16 přihlášek do učebních oborů,“ uvádí Hana Šímová.

Čtěte také

Největší zájem mají ukrajinští žáci o gymnázia. Na seznamu uchazečů to vidí i ředitelka Gymnázia Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Lenka Vetýšková. Na její školu se hlásí šest dívek z Ukrajiny. „Ono možná dochází i k takovému střetu názvosloví, protože ukrajinské vzdělávání má třináct tříd a je pojmenováno jako gymnaziální, ale v jiném pojetí, než jsme zvyklí my. Řekla bych, že si někdy myslí, že jdou na stejný stupeň a stejnou úroveň školy jako na Ukrajině,“ upozorňuje.

Ukrajinské děti mají u přijímacích zkoušek upravené podmínky. Zadání testu z matematiky můžou dostat v ukrajinštině nebo angličtině a na vypracování mají o dvacet minut víc času. Zároveň nepíší test z českého jazyka a literatury. Škola ale musí ověřit, že se dokáží v českém jazyce vzdělávat.

Studenti si navíc podle Lenky Vetýškové musí uvědomit, že i samotné vzdělávání pro ně bude velmi náročné. „V okamžiku, kdy k nám přijdou, musí naskočit do tří cizích jazyků, do latinky a k tomu si připočtěte další vzdělávací obory, takže rozhodně to není jednoduché,“ popisuje.

Výsledky přijímacích zkoušek zveřejní ředitelé středních škol 28. dubna. V případě náhradního termínu 18. května.

Spustit audio

Související