Téměř 77 tisíc studentů letos čeká maturita. Někteří už mají za sebou první písemné testy

7. duben 2022 08:57

Zkoušku dospělosti bude letos v Česku skládat téměř 77 tisíc studentů. I když společný didaktický test budou psát až na začátku května a ústní maturity můžou školy naplánovat do 10. června, někteří studenti už mají první maturitní zkušenost za sebou. Od začátku dubna totiž školy můžou pořádat praktické zkoušky i písemné testy z českého a cizích jazyků.

Slohovou práci z českého jazyka ve středu psali studenti střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci. „Myslím, že paní profesorka s námi prošla úplně všechno, co mohla. Ještě včera jsme měli hodinu navíc, kde nám řekla poslední informace. Myslím, že díky tomu nám v přípravě nic nechybí,“ komentovala klidným hlasem Nela Ryzková.

Souhlasně přikyvovala i další maturantka, Pavlína Petrů. „Zkoušela jsem si psát slohy, zkoušeli jsme psát slohy ve škole. Doufám, že bude možné vybrat si útvar vyprávění nebo charakteristika, téma je mi asi jedno,“ dodala.

Na střední zdravotnické škole v Jindřichově Hradci letos maturitu skládá 37 studentů oboru praktická sestra. „Dnes se píše práce z českého jazyka a literatury, zítra z cizích jazyků. Dále potom žáky čeká společná část maturitní zkoušky ve formě didaktických testů a praktická zkouška, při které na odděleních interna a chirurgie prokazují svoje praktické znalosti. Také je ještě čeká ústní zkouška,“ vyjmenovala zástupkyně ředitelky školy Jitka Počtová.

Čtěte také

Na povinné didaktické testy dostanou letos maturanti více času. „U didaktického testu z českého jazyka a literatury se prodlužuje délka konání o deset minut, tedy ze 75 na 85 minut. Didaktický test z cizího jazyka se prodlužuje ze 100 na 110 minut, a to v části ověřující čtení, a u didaktického testu z matematiky se prodlužuje doba konání o 15 minut, tedy ze 120 na 135 minut,“ informovala mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Přesto by studenti chtěli s ministerstvem diskutovat o možné změně maturitních zkoušek pro další roky. „Pracujeme na návrhu maturitní zkoušky, která by lépe odpovídala vzdělávacímu systému 21. století a vyhovovala studentům i pedagogům. Chceme, aby měla maturita jasný účel a nebyla pouze zkouškou pro zkoušku. Sbíráme podklady a inspiraci ze zahraničí. V následujících měsících proběhnou diskuse se středoškoláky i absolventy. Finální návrh představíme nejpozději na začátku příštího školního roku,“ potvrdil předseda České středoškolské unie Ondřej Nováček.

Spustit audio

Související