Obyvatelé Českých Velenic chtějí novou obchodní zónu

3. únor 2021 13:23

Zhruba 1600 jich podepsalo petici za vznik takzvaného retail parku. Investor proto začal hledat obchodní řetězec, který by do česko-rakouského příhraničí svoji pobočku přinesl.

Obchody v Českých Velenicích jsou, ale hodně obyvatel jezdí nakupovat například do Suchdola nad Lužnicí nebo do Třeboně a samozřejmě by raději nakupovali doma. Zhruba tak vysvětluje Daniel-Andreas Kremzow důvod, proč začal podpisy pod petici za vznik obchodního parku sbírat. Reagoval na iniciativu podnikatele Dušana Jokla. Ten u velenického hospodářského parku provozuje automyčku a vlastní část pozemků, na kterých by mohla nová obchodní zóna vzniknout. Oslovil i investora. Developerskou společnost KPG Group, která má se stavbou podobných retail parků zkušenosti. Loni například dokončila zónu v Českých Budějovicích a další chystá v Třeboni, říká její jednatel Jindřich Kukačka:

„Potenciál mají tedy z našeho pohledu developera fungujícího na českém trhu veliký a to nejen na české straně, ale i na rakouské straně chybí některý segment maloobchodu.“

Investor proto začal jednat s obchodními řetězci, který z nich by byl ochotný v Českých Velenicích otevřít svoji pobočku otevřít. Od obchodníka s potravinami se totiž odvíjí i složení dalších nájemců. Situaci komplikuje pandemie koronaviru, kdy je těžké reálně určit nákupní potenciál oblasti. Jako argument by proto měla zafungovat například petice. Tu podepsalo 1600 lidí převážně občané Velenic, ale i Rapšachu nebo Gmündu.

Počítá Daniel-Andreas Kremzow. Záměr postavit retail park podpořila i rada města, která se v minulosti pokoušela sama některý z obchodních řetězců do města přivést, potvrdil usnesení starosta Jaromír Slíva z ČSSD:

„Já chápu tuto aktivitu jako možnost rozšíření služeb pro občany Českých Velenic.“

A na rozdíl od jiných měst, kde se nadnárodních obchodů jako konkurence drobní podnikatelé bojí, v Českých Velenicích by nové prostory někteří naopak uvítali. Patří mezi ně majitel cykloobchodu a zlatnictví Jaromír Švec:

„Už tady podnikám skoro 25 let, konečně se mi naskytla situace, kdy můžu mít svoji prodejnu. Jenže jak se sortiment rozšiřuje, potřeboval bych větší prostory. V Českých Velenicích moc nejsou.“ Podle dosavadního jednání s Dušanem Joklem by podle svých slov takové prostory v nové stavbě snad i mohl získat.

O tom, zda by chtěl v Českých Velenicích svoji pobočku některý potravinářský řetězec otevřít, by chtěl mít developer jasno do září letošního roku.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio