Stromy v aleji podél Nežárky v Jindřichově Hradci dostaly injekci. Budou zdravější a odolnější

23. květen 2024 08:46

Pod korunami vzrostlých lip podél řeky Nežárky u Jindřichova Hradce míří cyklisté po stezce směrem k výletní restauraci Rudolfov. Možná ani neví, že právě projíždí jihočeskou Alejí roku. A letos se vítězná alej dočkala i speciální odměny – injektáže, která podpoří růst.

„Strom by měl lépe prosperovat, přijímat živiny a překonávat hlavně letní tropické dny, kterých je čím dál víc. Pro stromy a speciálně pro lípy je to velmi náročné období, protože lípy se neumí na tyto teploty příliš adaptovat,“ popisuje účinky půdní injektáže Klára Hausenblasová ze společnosti Groown.

Speciální stroj dostane směs živin přímo ke kořenům. „Vypadá jako sbíječka, má dutý hrot. Zapíchne se do hloubky, kde jsou jemné pletivové kořínky, které pomáhají čerpat živiny, vytvoří se kapsa pomocí vysokého tlaku vzduchu a do ní se potom nasypou živiny,“ vysvětluje Michal Hausenblas.

Alej u Nežárky si zvláštní péči vysloužila vítězstvím v soutěži. „Získali jsme ocenění Alej roku Jihočeského kraje a spolu s tím i možnost nechat ošetřit kořenový systémy stromů,“ potvrzuje starosta Jindřichova Hradce Michal Kozár z hnutí ANO.

Soutěž každoročně pořádá hnutí Arnika. Ošetření půdní injektáží pro vítěze je letošní novinkou. Firma Groown poskytla péči vybraným stromům jako sponzorský dar.

Pořadatelé vybrali k ošetření jindřichohradeckou alej mimo jiné proto, že patří k tradičním stromořadím. „Stromy mají sto a více let a zároveň probíhá postupná obnova, takže alej má perspektivu být tady další stovky let. Dosazují se mladé stromy,“ uvádí Marcela Klemensová z Arniky.

Čtěte také

Právě mladé stromy se musí ze začátku potýkat s těžkostmi. „Jsou pro ty původní jedince nepřáteli, dá se říct, až postupně se stávají součástí toho ekosystému. Známe to všichni, že když se přestěhujeme do jiného města, trvá, než se zapojíme do komunity. Strom nemá nohy, musí zůstat tam, kam ho posadíme, takže když vidíme, že neprosperuje, je dobré mu pomoci,“ připomíná Michal Hausenblas.

Nováčků je přitom v lipové aleji u Nežárky víc než polovina. „V aleji roste celkem 75 stromů, jsou to všechno lípy. 35 stromů je mohutných, starých, zbytek jsou dosadby z roku 2012, kdy se tady budovala cyklostezka,“ upřesňuje vedoucí odboru životního prostředí v Jindřichově Hradci Petra Šelepová.

I když se to nezdá, cyklostezka je pro stromy další překážkou. „Ta mlatová cesta má hodně zhutnělý povrch a stromu to může komplikovat růst,“ dodává Klára Hausenblasová.

Po ošetření budou stromy v aleji podél Nežárky v Jindřichově Hradci také víc odolné proti škůdcům. Zlepší se i jejich schopnost zadržovat vodu. První viditelné účinky by mohli lidé zaznamenat na jaře s růstem nových listů.

Spustit audio

Související