Z chátrajících chlévů v Česticích na Strakonicku je moderní dům pro seniory

23. květen 2024 11:24

Z chátrající zemědělské budovy nový dům pro seniory. V Česticích na Strakonicku se podařilo proměnit bývalé chlévy pro dobytek na zcela moderní dům, který brzy čeká kolaudace. Bude v něm deset bytů pro seniory, dva pro chráněné bydlení i sídlo pečovatelské služby.

Nový dům pro seniory v Česticích je vyladěný do všech detailů. „Tady máme na stěně super váleček, který vybrala paní architektka. Říkala, že senioři jsou na váleček zvyklí. Měli jsme ale problém sehnat malíře, který by to udělal, protože mladí kluci už to neumí. Potom povolali nějakého starého fachmana, který stěnu vyválečkoval,“ usmívá se nezávislý starosta Jan Zábranský.

Objekt je nízkoenergetický, náklady na provoz by měly být minimální. „Na střeše máme dvacet kilowatt fotovoltaických panelů a v tuto chvíli ta výrobna pokrývá potřeby objektu,“ potvrzuje starosta.

V budově budou sídlit tři sociální služby. „Terénní sociální služba, sociálně aktivizační služba pro seniory a pak tady máme dva byty, které by měly sloužit pro chráněné bydlení, takže pro člověka, který má třeba nějaké tělesné postižení,“ upřesňuje starosta.

Čtěte také

Podle nezávislého místostarosty Čestic Milana Žejdla je dům určený pro seniory. „Když budou mít vazbu na Čestice, tím lépe. A jednou z hlavních podmínek je, aby byli soběstační,“ dodává.

Městys zatím dostal pět žádostí o místo v novém domě. „Jedná se spíš o vdovy a vdovce, kteří zůstali sami. Mají třeba větší dům, o který se už nezvládají starat. A díky tomu, že se dostanou do takového společného domu, budou i mezi lidmi a nezůstanou doma sami,“ uvádí místostarosta.

Na stavbu domu pro seniory Čestice získaly 56 milionů korun z evropských dotací a 19 milionů z krajského investičního fondu. Slavnostně ho chce městys otevřít v červnu.

Spustit audio

Související