Nová obytná zóna pro 1900 lidí má vyrůst vedle přírodní rezervace Vrbenské rybníky u Českých Budějovic

22. květen 2024 15:18

V sousedství přírodní rezervace Vrbenské rybníky u Českých Budějovic se připravuje výstavba rodinných a bytových domů pro zhruba 1900 lidí. Projekt Bavorovice z roku 2015 oživila společnost acta natura. Ekologové upozorňují, že jde o zcela nevhodný záměr s negativním dopadem na životní prostředí. Úřady zatím nic nenamítají.

„Vrbenské rybníky jsou součástí ptačí oblasti Natura 2000, evropské sítě chráněných lokalit. Celá řada druhů, které tu hnízdí, využívá zdejší pole jako potravní místo. Dále můžeme zmínit vliv na ptáky zemědělské krajiny, ťuhýky, křepelky a další, kterým to samozřejmě také vezme místo pro život,“ říká biolog Jiří Řehounek z ekologického sdružení Calla.

Vedle Vrbenských rybníků mají vyrůst desítky domů. Území s plochou přes jedenáct hektarů patří do katastru Hluboké nad Vltavou. „Město nebrání investorům, aby stavěli byty, pokud splní všechny zákonné a místní podmínky. Byty jsou potřeba, lidé musí bydlet. Je mnohem lepší bytová výstavba, než kdyby tam byly skladové haly nebo nějaká fabrika,“ komentuje starosta Hluboké Tomáš Jirsa z ODS.

Také to bylo v minulosti ve hře. Předešlí majitelé pozemků chtěli v lokalitě stavět průmyslovou zónu a obchodní centrum.

Nejnovější záměr počítá s výstavbou maximálně šestipodlažních bytových domů a linií rodinných domů. V plánu je také mateřská škola, obchody, hřiště a menší park.

Čtěte také

K výstavbě nové obytné zóny se vyjadřoval i českobudějovický magistrát. Odbor životního prostředí dal projektu zelenou. „Musíme říct, že se jedná o relativně urbanizované území v blízkosti velkého krajského města, takže dopad na krajinný ráz nebude až tak významný. A tak bylo také posouzeno,“ uvádí vedoucí odboru Radek Kyrian.

Vliv na nedalekou přírodní rezervaci Vrbenské rybníky ale nevylučuje. „Vliv tohoto záměru na ptačí oblast asi nebude výrazně velký. Samozřejmě to nějak ptačí druhy ovlivní, ale ptáci jsou pohyblivá zvířata, která mohou využít jiné prostory,“ dodává.

Nová zástavba by propojila České Budějovice s obcí Dasný. „My nejsme vůbec nadšení, protože tady vyroste obrovský satelit a dojde v podstatě ke zničení vesnického rázu krajiny. Přijdeme o část přírody v bezprostřední blízkosti obce,“ reaguje nezávislý místostarosta Dasného Miroslav Horejš.

Společnost acta natura zatím nepožádala stavební úřad o územní rozhodnutí. Ani Krajský úřad Jihočeského kraje dosud nepřijal žádost o posouzení vlivů záměru na životní prostředí EIA. Investor se k projektu nevyjádřil.

Spustit audio

Související